Piaggio X10: Το δέκα το καλό!

Το Piaggio X10, ο τελευταίος κληρονόμος της ένδοξης οικογένειας GT της Piaggio ανεβάζει τον πήχη της πολυτέλειας. Άνεση και υψηλά επίπεδα ασφάλειας σε ένα maxi σκούτερ αυθεντικής ιταλικής κομψότητας.
Η Piaggio ξέρει να φτιάχνει σκούτερ. Μικρά και μεγάλα, το μέγεθος δεν έχει σημασία –στην προκειμένη περίπτωση. Τα σκούτερ είναι το χάρισμά της, η ειδικότης της, η ουσία της ύπαρξής της. Ταυτόχρονα ελίσσεται ανάλογα με τις εποχές και τις επιταγές του σύγχρονου μάρκετινγκ, αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς, παρακολουθεί τον ανταγωνισμό και συχνά καινοτομεί.
H πορεία της στην κατηγορία των σκούτερ Gran Turismo είναι λαμπρή. Τα Hexagon, X8, Χ9 και Xevo έχουν πουλήσει περισσότερα από 400.00 κομμάτια τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η επιτυχία αυτή δεν οφείλεται μόνο στην δεδομένη υψηλή ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος -που ούτως ή άλλως βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλούς σημαντικούς ανταγωνιστές- αλλά στην παράδοση των Ιταλών σχεδιαστών να συνδυάζουν την λειτουργικότητα και τις επιδόσεις με την υψηλή αισθητική. Και το συνολικό πακέτο να μην "ματώνει" την τσέπη στο ταμείο.
Από την εποχή του X8 οι σχεδιαστές της Piaggio είχαν στοχεύσει στο κοινό των οδηγών αυτοκινήτου που αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης και δυσφορούν με τις σπαρτιάτικες παροχές των δίτροχων. Έτσι, έδωσαν προτεραιότητα στην άνεση, την ασφάλεια, τους χώρους και, φυσικά, την πολυτέλεια. Δεν ήταν τυχαίο που είχαν επιλέξει το Μόντε Κάρλο για την πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση του X8.
Το X10 είναι ο τελευταίος κληρονόμος της μακράς παράδοσης των GT της Piaggio, η ναυαρχίδα της μάρκας για την κατηγορία, που οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν ως "σαλόνι με ρόδες". Και δεν έχουν άδικο.
Στο Χ10, η ευφυής εναλλαγή των πολύπλοκων επιφανειών και όγκων στο ντιζάιν συνδυάζεται με πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό και πλήθος λεπτομερειών που προσδίδουν πολυτέλεια και χρηστικότητα. Οι επιδόσεις σε συνδυασμό με την άνεση, την ευκολία χειρισμού, την έμφαση στην παθητική ασφάλεια και την σχετικά προσιτή τιμή για την κατηγορία ενισχύουν την υποψηφιότητα του X10.
Με την πρώτη ματιά είναι ο μοντέρνος σχεδιασμός του που το κάνει να ξεχωρίζει. Σχήμα ρευστό, καμπυλωτό μα ταυτόχρονα κομψό και φινετσάτο όπως παραδοσιακά μας έχουν "κακομάθει" οι Ιταλοί. Για την εξέλιξή του έχει πραγματοποιηθεί πλήρης μελέτη σε αερο-σήραγγα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αποδοτικότητα και η λειτουργικότητα δίχως να θυσιάζεται η αρμονία και η προσοχή στη λεπτομέρεια.
Σε δεύτερο επίπεδο, παροχές όπως η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη πίσω ανάρτηση (στο 500), το διπλό σύστημα ABS και ASR και το ενσωματωμένο στο πλαϊνό σταντ χειρόφρενο τονίζουν τον άνετο, ασφαλή και λειτουργικό χαρακτήρα του X10. Διαθέτει επίσης ενσωματωμένο υπολογιστή με οθόνη LCD, μεγάλη ζελατίνα, τριπλό ντουλαπάκι και μεγάλο αποθηκευτικό χώρο.
Η λεπτομέρεια που μας έκλεψε την καρδιά; Οι φωτιζόμενοι διακόπτες του τιμονιού. Αν και από ένα σημείο και μετά δεν τους χρειάζεσαι αφού η χρήση τους γίνεται μηχανικά, δεν παύουν ωστόσο να αποτελούν στοιχείο εντυπωσιασμού για τον οδηγό και τους θαυμαστές του.
Στο X10 έχει δοθεί έμφαση στη θέση οδήγησης και του οδηγού και του συνεπιβάτη που δεν έχουν μεγάλη υψομετρική διαφορά μεταξύ τους για καλύτερη προστασία από τον αέρα. 
Τρεις σύγχρονοι κινητήρες - 125, 350 και 500 κ.εκ- καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες μετακίνησης. Ο νέος κινητήρας των 350 κ.εκ. που εφοδίασε και το Beverly Cross Touring, με τους 33, 3 ίππους και τα 3,3 κιλά ροπής συγκρίνεται με τις επιδόσεις κινητήρων μεγαλύτερης χωρητικότητας, διαθέτει δύο διαφορετικές χαρτογραφήσεις, απαιτεί σέρβις κάθε 10.000 χλμ. και αποτελεί την πιο αποδοτική και οικονομική λύση για αστικές και περιαστικές μετακινήσεις.
Η επιλογή για ζάντες 15 ιντσών μπροστά (13 ιντσών πίσω), με διαδρομή πιρουνιού 125 χιλιοστών (από τις μεγαλύτερες διαδρομές ανάρτησης στην κατηγορία) ενισχύει τον ασφαλή και άνετο χαρακτήρα του Χ10.
Τόσο το 125 όσο και το 300 είναι εξοπλισμένα με δύο υδραυλικά αμορτισέρ πίσω με ρυθμιζόμενη προφόρτιση σε 4 θέσεις και διαδρομή 120 χιλ.
Στην έκδοση με τον κινητήρα των 500 κ.εκ που αποδίδει 41 ίππους και 4,7 κιλά ροπής έχει τοποθετηθεί ένα αμορτισέρ με μοχλικό που διαθέτει ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη προφόρτιση. Η προφόρτιση, η οποία μπορεί να ρυθμιστεί χωρίς ο αναβάτης να κατεβεί από το σκούτερ με το μπουτόν "up and down" που βρίσκεται στο πίσω μέρος της ποδιάς, ενώ η αντίστοιχη επιλογή προβάλλεται στην οθόνη LCD του πίνακα οργάνων.
Κορυφαία είναι τα συνδυασμένα φρένα του Χ10 ενώ το σοφιστικέ σύστημα ASR (στάνταρ στο 500, διαθέσιμο στην έκδοση Executive του 300) χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά και τους αισθητήρες του ABS για να συγκρίνει την ταχύτητα περιστροφής των δύο τροχών. Όταν οι αισθητήρες διαπιστώσουν υπερβολική περιστροφή του πίσω τροχού, παρεμβαίνει η μονάδα ελέγχου (πρώτα στην ανάφλεξη και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, και στην τροφοδοσία) για να αποτρέψει την ολίσθηση και να αποφευχθεί η απώλεια ελέγχου του οχήματος.
Το σύστημα ASR μπορεί να απενεργοποιηθεί μέσω ενός μπουτόν στο πίσω μέρος της ποδιάς, για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα απεμπλοκής κάτω υπό ειδικές συνθήκες - εκκίνηση σε ανηφόρα, με χαλίκι, κλπ. - αλλά ενεργοποιείται και πάλι αυτόματα σε κάθε επανεκκίνηση του κινητήρα.
Για όσους έχουν να διαθέσουν και κάτι παραπάνω από τα 5.300 € για τη βασική έκδοση του 300 ή 7.750 ευρώ για το 500 Executive, θα βρούνε πολλά after market αξεσουάρ στα ράφια της Piaggio η οποία προσφέρει ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα για το X10 με προκαταβολή από 0% έως 72 μήνες εξόφλησης ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης της εργοστασιακής εγγύησης για 2 επιπλέον χρόνια.

Πηγή: auto.in

Piaggio X10 - Due ruote sinonimo di praticità e comodità

La nuova Piaggio X10 gode di un’estetica raffinata e ben realizzata, un vero e proprio trionfo di linee moderne ed ondeggianti, le sue forme nuove hanno un’ottima ergonomia unita a numerosi vani portaoggetti.
I propulsori che muovono il nuovo X10 si declinano in tre blocchi di cilindrate 125, 350 e 500 con vari allestimenti, ma è il 350 lo scooter che abbiamo scelto e provato perché desta maggiore interesse e rappresenta la novità più importante.
La principale novità motoristica è quindi il nuovo 350, che in realtà è di 330cc e sprigiona per questo una potenza di ben 33CV (100cv/litro) allineandosi così perfettamente alle potenze dei modelli da 400cc, rispetto a questi ultimi però l’X10 può vantare un peso inferiore di circa 20 kg.
Tante sono le particolarità inserite nel X10 ma la novità assoluta nel mondo scooter sono i comandi sul manubrio retroilluminati, a destra troviamo il pulsante di avviamento, quello per la selezione della mappa (sul 350), il comando di arresto motore e il tasto mode, per navigare tra le informazioni del computer di bordo, a sinistra, invece, il pulsante dell’avvisatore acustico, quello degli indicatori di direzione e il comando abbagliante/anabbagliante/lampeggio.
Tra i due ampi quadranti circolari del tachimetro e del contagiri, retroilluminati da una delicata luce blu, troviamo lo schermo LCD da 4 pollici del computer di bordo, anch’esso illuminato in blu. Sul display è possibile visualizzare una molteplicità di informazioni tra cui quelle relative ai consumi medio e istantaneo, alle velocità media e massima, autonomia, livello del carburante e temperatura del liquido di raffreddamento, e ancora tempo di percorrenza, orologio, temperatura ambiente con ice alarm, indicatore della doppia mappa della centralina motore, livello di regolazione elettrica del precarico ammortizzatore, odometro con due parziali e tensione batteria.
Una volta seduti in sella del nuovo Piaggio X10 si apprezza sin dai primi metri un’ottima abitabilità fatta di una pedana ben sagomata che aiuta nella ricerca della migliore posizione e permette di spaziare nell’angolazione delle gambe tra una posizione più avanzata e confortevole ad una più sportiva con i piedi che si spostano verso il posteriore. La sella è ben imbottita e molto comoda anche per il passeggero, la sospensione posteriore è morbida e annulla quasi completamente qualsiasi vibrazione proveniente dal terreno.
La frenata è sempre pronta e decisa, interessante il sistema frenante che è di tipo combinato e adotta il sistema ABS.
Il nuovo Piaggio X10 è inoltre l’unico della categoria a disporre del sistema antislittamento della ruota posteriore, nel nostro test cittadino più volte si è attivato ma è praticamente impercettibile quando entra in funzione. L’X10 monta anche il sistema ASR che può essere disinserito attraverso il pulsante posizionato sul controscudo, al fine di garantire la possibilità di disimpegnarsi anche in condizioni particolari, quali partenze in salita o su fondo sterrato o con scarsa aderenza, ma torna ad attivarsi automaticamente a ogni avviamento successivo.

Πηγή: luxgallery