Σπουδές στην Ιταλία
Σταθερή αξία για τους Έλληνες φοιτητές

Η Ιταλία αποτελεί μια σταθερή αξία για τους Έλληνες που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών μπορεί να μειώθηκε όμως η γειτονική χώρα συνεχίζει να παραμένει η τρίτη δημοφιλέστερη επιλογή πίσω από την Αγγλία και τη Γερμανία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2013 το 9,2% των φοιτητών του εξωτερικού έχουν επιλέξει την Ιταλία. Τα χαμηλά δίδακτρα, σε συνδυασμό με την εύκολη γλώσσα και την κοντινή απόσταση είναι παράγοντες που φέρουν την Ιταλία ψηλά στις προτιμήσεις γονιών και μαθητών. Ακολούθως παρουσιάζονται στοχευμένα πληροφορίες για όσους επιθυμούν να επιλέξουν την εν λόγω χώρα.

Αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια
Η Ιταλία αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι αυτό το λόγο δεν απαιτείται αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα που σπούδασε (πχ γιατρός, οδοντίατρος κλπ). Επίσης όσοι επιθυμούν να επιλέξουν τμήματα της Νομικής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιταλικό δίκαιο έχει πολλά κοινά με το Ελληνικό και ο ΔΟΑΤΑΠ θεωρεί τα πτυχία ακαδημαϊκά αντίστοιχα. Όσοι ενδιαφέρονται να διαπιστώσουν ποια Πανεπιστήμια έχουν αναγνωριστεί ως ομοταγή μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ:
http://62.103.84.30/2.php

Τα καλύτερα Ιταλικά Πανεπιστήμια
Όσοι επιλέξουν ένα από τα 75 Πανεπιστήμια της Ιταλίας είναι καλό να κάνουν μια έρευνα για τη θέση που έχει το Πανεπιστήμιο σε διάφορα rankings. Μία από τις κατατάξεις είναι αυτή των TimesHigherEducation. Όπως διαπιστώνει κανείς από τον πίνακα που ακολουθεί αρκετά Ιταλικά Πανεπιστήμια βρίσκονται σε υψηλές θέσεις. Στην εν λόγω κατάταξη το μοναδικό Ελληνικό Πανεπιστήμιο που συναντάται στους πίνακες είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο το ξεπερνάνε 6 Ιταλικά Πανεπιστήμια.


Εκτός της παραπάνω λίστας υπάρχει και η λίστα των καλύτερων ιταλικών πανεπιστημίων που κάθε χρόνο δημοσιεύει το Censis, η ιταλική στατιστική υπηρεσία κοινωνικό-οικονομικών μελετών, που για το 2013-2014 είναι η ακόλουθη:

Κόστος διδάκτρων
Τα δίδακτρα στα κρατικά πανεπιστήμια της Ιταλίας κυμαίνονται από 600-1400 ευρώ. Το τελικό ποσό εξαρτάται από τη φορολογική δήλωση των γονιών, τη σχολή άλλα και το Πανεπιστήμιο. Κατά μέσο όρο οι περισσότεροι καταβάλλουν περίπου 1000 ευρώ. Επίσης στο παραπάνω κόστος οι γονείς θα πρέπει να υπολογίσουν και το κόστος για την αγορά των βιβλίων που ποικίλει. Για παράδειγμα υπάρχουν βιβλία που μπορεί να κοστίζουν 100-200 ευρώ και άλλα που κοστίζουν 20-30 ευρώ. Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει κάποια μαθήματα πουλάνε τα βιβλία τους μισοτιμής και έτσι μπορεί να μειωθεί το κόστος των βιβλίων αισθητά.

Κόστος διαβίωσης
Το κόστος διαβίωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κόστος των ενοικίων. Δυστυχώς στην Ιταλία και ειδικά στο Βορρά τα ενοίκια είναι τσουχτερά για ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα. Στην κεντρική και στη νότια Ιταλία τα ενοίκια είναι πιο προσιτά και υπάρχει και η λύση της συγκατοίκησης ώστε να μειωθεί περαιτέρω το κόστος διαμονής ενώ όσοι επιλέξουν τη συγκατοίκηση θα μοιράζονται και τα πάγια έξοδα. Σύμφωνα με φοιτητές που σπουδάζουν στην Ιταλία όσοι επιλέξουν τη συγκατοίκηση να υπολογίζουν κόστος 250-300 ευρώ το μήνα, ενώ όσοι επιλέξουν να μείνουν μόνοι τους να υπολογίζουν ένα ποσό της τάξης των 350-450 ευρώ το μήνα. Τα πιο πάνω ποσά όπως προαναφέρθηκε είναι ενδεικτικά. Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια διαθέτουν λέσχες σίτισης που προσφέρουν δύο γεύματα με κόστος που δεν ξεπερνά τα 7 ευρώ. Όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων στα supermarket αυτά έχουν παραπλήσιες τιμές με την Ελλάδα με εξαίρεση τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι ακριβά. Γενικά οι γονείς θα πρέπει να υπολογίζουν ένα ποσό της τάξης 700-1000 ευρώ. Με λίγα λόγια το κόστος είναι παραπλήσιο με αυτό στην Ελλάδα και ακριβότερο για όσους επιλέξουν Πανεπιστήμια στο βόρειο τμήμα.

Παρακάτω παρουσιάζουμε άρθρο της La Repubbica με ενδεικτικές αναφορές για το κόστος των ενοικίων σε διάφορες πόλεις:

Milano: υψηλό
Bologna: υψηλό
Torino: υψηλό
Firenze: υψηλό
Siena: υψηλό
Perugia: μεσαίο προς υψηλό
Roma: μεσαίο προς υψηλό
Padova: μεσαίο προς υψηλό
Verona: μεσαίο προς υψηλό
Genova: μεσαίο προς υψηλό
Trento: μεσαίο προς υψηλό
Ferrara: μεσαίο
Pavia: μεσαίο
Ancona: μεσαίο
Udine: μεσαίο προς χαμηλό
Camerino: μεσαίο προς χαμηλό
Lecce: χαμηλό
Messina: χαμηλό

Προϋποθέσεις εισαγωγής
Δύο είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις που οφείλει να πληροί ένας φοιτητής που θα σπουδάσει στην Ιταλία:
1.
Να έχει απολυτήριο Λυκείου
2.
Να έχει λάβει τα τελευταία δυο χρόνια μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις και να έχει τη Βεβαίωση πρόσβασης που χορηγεί το σχολείο.

*Στην Ιταλία υπάρχουν σχολές όπου οι υποψήφιοι καλούνται να δώσουν Πανιταλικές εξετάσεις και σχολές χωρίς εξετάσεις.

Οι σχολές με εξετάσεις είναι:

1. Ιατρική καθώς και όλες οι παραϊατρικές σχολές (Φυσιοθεραπεία, Νοσηλευτική, Λογοθεραπεία κ.α.)
2. Οδοντιατρική
3. Κτηνιατρική
4. Φαρμακευτική (στις περισσότερες πόλεις το Πανεπιστήμιο βάζει ενδοπανεπιστημιακό τεστ σε 5 μαθήματα, 80 ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, σε άλλες έχει απλή εγγραφή με συγκεκριμένο αριθμό εγγραφέντων σπουδαστών.
5. Αρχιτεκτονική
6. Παιδαγωγικά
7. Ψυχολογία

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σχολές της Ιατρικής διεκδικούνται από πάρα πολλούς υποψηφίους και γι αυτό χρειάζεται καλή προετοιμασία. Οι υποψήφιοι σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσαν φοιτητές εξετάζονται μέσα σε 2 ώρες με το σύστημα των πολλαπλών ερωτήσεων σε μια σειρά από μαθήματα ( πχ, για την Ιατρική: Βιολογία, Χημεία, Φυσική, Μαθηματικά, Κουλτούρα). Στα εν λόγω τεστ υπάρχει και αρνητική βαθμολογία. Επίσης μια συμβουλή που δίνουν σε όσους θέλουν να σπουδάσουν στην Ιταλία είναι να επιλέξουν μια μικρή πόλη γιατί συνήθως ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος και οι καθηγητές περισσότερο επιεικείς.

Δομή του Τεστ για εισαγωγή στην Ιατρική/ Οδοντιατρική κλπ.
1.
Κουλτούρα Λογική (40 ερωτήσεις)
2.
Βιολογία (18 ερωτήσεις)
3.
Χημεία (11 ερωτήσεις)
4.
Μαθηματικά, Φυσική (11 ερωτήσεις)

Εκτός από τις σχολές που απαιτούν Πανιταλικές εξετάσεις υπάρχουν και σχολές που η εισαγωγή γίνεται ελεύθερα. Οι υποψήφιοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να γράψουν ένα test γνώσεων όπου η επίδοσή τους σε αυτό ενδέχεται να μην επηρεάσει την εισαγωγή τους.

Οι σχολές χωρίς εξετάσεις είναι:
1.
Φαρμακευτική (προς το παρόν δεν εμπίπτει στο σύστημα των Πανιταλικών, αν και οι περισσότερες πόλεις, έβαλαν επιλεκτικό ενδοπανεπιστημιακό τεστ -Αύγουστος 2012-) σε κάποιες άλλες έκαναν απλή εγγραφή δίχως τεστ, με σειρά προτεραιότητας εγγραφέντων.
2.
Πολυτεχνείο (εκτός από Αρχιτεκτονική)
3.
Νομική
4.
Φιλολογίες
5.
Γλωσσών
6.
Καλών Τεχνών (μερικές πόλεις έχουν ενδοπανεπιστημιακές)
7.
Φυσικής
8.
Χημείας
9.
Μαθηματικών
10. Βιολογικό
11. Οικονομικών

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά για Ιταλικά Α.Ε.Ι.
1. Πρωτότυπο Απολυτηρίου Λυκείου (με βαθμολογία πάνω από 10) επικυρωμένο με σφραγίδα Χάγης (Apostille)
2.
Πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης με την οποία ο υποψήφιος θα μπορεί να συμμετάσχει στην επιλογή για την εγγραφή του στα Ελληνικά Πανεπιστήμια για το ίδιο Ακαδημαϊκό Έτος επικυρωμένη με σφραγίδα Χάγης (Apostille) + μια φωτοτυπία επικυρωμένη.
3.
Πιστοποιητικό από το Λύκειο στο οποίο θα δηλώνεται ότι το Απολυτήριο και η Βεβαίωση Πρόσβασης εκδόθηκαν πράγματι από το συγκεκριμένο Λύκειο και θα αναφέρουν τα σχολικά έτη φοίτησης.
4.
Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο
5.
Τέσσερις (4) πρόσφατες φωτογραφίες
6.
Αίτηση

Όλα τα πιστοποιητικά πρέπει να είναι μεταφρασμένα στην Ιταλική Γλώσσα.

Πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Τενέδου 27, Κυψέλη - τηλ. 210/8665186) δέχεται το κοινό από 14 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, καθημερινά στις 12.30.
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (οδός Φλέμιγκ 1, Τηλ. 2310/886000)

Ιστοσελίδες με χρήσιμο υλικό
Υποτροφίες - Borsi di studio per stranieri
http://www.esteri.it/MAE/IT/Ministero/Servizi/Stranieri
/Opportunita/BorseStudio_stranieri.htm

Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών
http://www.iicatene.esteri.it/IIC_Atene
Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
http://www.iicsalonicco.gr
Χρήσιμες Πληροφορίες για το Πανεπιστημιακό Σύστημα Εκπαίδευσης στην Ιταλία
http://www.crui.it/crui/ECTS/english/italian_univ_system.htm
Χρήσιμες πληροφορίες για σπουδές στην Ιταλία
http://www.istruzione.it/web/hub
http://www.cilea.it
http://www.cineca.it
http://www.study-in-italy.it
http://www.saiprograms.com
Σύστημα αναζήτησης Ιταλικών Πανεπιστημίων
http://cercauniversita.cineca.it/index.php?module=strutture&page=StructureSearchParams&advanced_serch=1
http://www.unibo.it/Portale/Guida/Universita+nel+mondo/Unimondo.htm
http://www.crui.it
Χρήσιμες πληροφορίες για ξένους φοιτητές στην Ιταλία
http://www.stranieriinitalia.it
http://www.comune.torino.it/infogio/cig/informagiovani_italia.htm
Μηχανές αναζήτησης μεταπτυχιακών στην Ιταλία
http://www.emagister.it
http://www.masterin.it
http://www.studenti.it/postlaurea
Εκμάθηση Ιταλικής Γλώσσας στην Ιταλία
http://italiano.arca-bologna.com

Πηγή:  news
          e-italika