94χρονη Ιταλίδα γιαγιά ζει με το ρομπότ της στη Ρώμη!

Ρώμη: Η 94χρονη "nonna Lea" ζει μόνη στο διαμέρισμά της στη Ρώμη.

Μοναδική της «συντροφιά» τους τελευταίους πέντε μήνες, ο Κύριος Ρόμπιν. Πρόκειται για ένα ρομπότ , μέρος του προγράμματος GiraffPlus που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. που συμπληρώνεται από τον εξοπλισμό για την δικτύωση με επαγγελματίες υγείας, την οικογένεια και φίλους, γκάτζετ που φοριούνται και αισθητήρες σε όλο το σπίτι για την παρακολούθηση της υγείας και της δραστηριότητας της γηραιάς κυρίας.

H nonna Lea (Lea Mina Ralli) γράφει σχετικά στο blog της (στα ιταλικά). Αν και δοκιμάζεται σε μικρή κλίμακα - σε τρεις χώρες και συγκεκριμένα σε 6 σπίτια ηλικιωμένων, 2 στην Ιταλία, 2 στην Σουηδία και 2 στην Ισπανία - οι δημιουργοί του GiraffPlus φιλοδοξούν να το διαθέσουν εμπορικά πριν το τέλος του 2015.

Το GiraffPlus καταγράφει πότε ο ηλικιωμένος βρίσκεται στην κουζίνα και χρησιμοποιεί κάποιες συσκευές (αισθητήρες στην κουζίνα, στον φούρνο μικροκυμάτων, στο ψυγείο), κοιμάται ή παρακολουθεί τηλεόραση και περιλαμβάνει συσκευές που φοριούνται για την μέτρηση του σακχάρου στο αίμα ή την πίεση. Ο κος Ρόμπιν, όπως αποκαλεί το περιφερόμενο ρομπότ στο σπίτι της η γιαγιά Λέα, αναλαμβάνει να μεταφέρει σε φίλους, συγγενείς και γιατρούς εικόνα από το εσωτερικό του σπιτιού και να εξυπηρετήσει τις εικονικές τους επισκέψεις στην γιαγιά. Επίσης, ο ηλικιωμένος μπορεί να έχει αισθητήρες επάνω στο σώμα του (σε μια ζώνη ή το κινητό με το σχετικό app στην τσέπη του) και να χτυπήσει, εάν χρειαστεί, συναγερμό στο σύστημα εάν για παράδειγμα, έχει ένα ατύχημα από πτώση.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, 15 σπίτια θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Εξάλλου, η ευρωπαϊκή αγορά για ρομπότ και συσκευές που μας βοηθούν στα γηρατειά εκτιμάται ότι θα συγκεντρώνει 13 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2016. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επένδυσε 3 εκατομμύρια ευρώ στο GiraffPlus. Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών στην Ευρώπη έχουν 3.000 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία θα επιστρέψουν πάλι στην οικονομία της φροντίδας. Ο CEO της Giraff Technologies AB, Στέφεν Βον Ραμπ, εκτιμά πως έως το 2016, 13 δισεκατομμύρια ευρώ θα αφορούν σε ρομπότ και άλλες συσκευές για την φροντίδα ηλικιωμένων. Το πρότζεκτ αποτελεί το θέμα της ευρύτατης κοινότητας Giraff Consortium με την συμμετοχή επιστημόνων από τέσσερα πανεπιστήμια και ιδιωτικών επιχειρήσεων από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Σλοβενία, την Ισπανία, την Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι διαφορετικοί χρήστες εκτιμούν και αξιολογούν διαφορετικά τις δυνατότητες του συστήματος, γεγονός που έκανε τους δημιουργούς να αντιληφθούν ότι η επιτυχία του εξαρτάται από τον βαθμό προσαρμογής του στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

ΔΕΙΤΕ στα Ιταλικά (με υπότιτλους στα Αγγλικά)
το πολύ ενδιαφέρον βίντεο με την Ιταλίδα γιαγιά (nonna Lea
)!

Η γιαγιά Λέα λατρεύει το Internet και διατηρεί Blog με τα ποιήματα της, αναμνήσεις από τα παλιά, σχολιασμό της επικαιρότητας και άλλα θέματα.

Μπορείτε να διαβάσετε:

  • το blog της nonna Lea ΕΔΩ,

  • να επισκεφτείτε το site της ΕΔΩ

  • και να βρείτε τα βιβλία της ΕΔΩ!

- Πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά προγράμματα e-health&Ageing Εδώ & ΕΔΩ !Πηγή: filenews