Με φύτευση ελαιόδεντρων ξεπληρώνει η Ιταλία τα δάνεια της!

Μια διαφορετική μορφή αποπληρωμής των δανείων της σκαρφίστηκε η Ιταλία αξιοποιώντας ένα τομέα που η ίδια γνωρίζει καλά ενώ άλλες χώρες , όπως το Πακιστάν ή η Αίγυπτος, τον στερούνται, την ελαιοπαραγωγή.

Έτσι, αντί να αποπληρώνει τα χρέη της με χρήματα η Ιταλία προσφέρει «τεχνογνωσία» στην παραγωγή ελαιολάδου με προγράμματα ανάπτυξης στα οποία περιλαμβάνεται και η φύτευση ελαιώνων. Μια αρκετά έξυπνη λύση που επιτρέπει αντιμετώπιση της κρίσης βασικά με παροχή υπηρεσιών συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της απασχόλησης.

Ήδη μια μεγάλη συμφωνία για προγράμματα αειφόρας ανάπτυξης και ερευνάς ύψους 100 εκ. δολαρίων έχει συναφθεί με την Αίγυπτο ενώ πρόσφατα υπογράφηκε και άλλη συμφωνία ύψους 10 εκ. δολαρίων με το Πακιστάν στην οποία περιλαμβάνεται και φύτευση ελαιώνων σε εκτάσεις 1, 5 εκ. στρέμματα.

Οι ελαιώνες αυτοί που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν στο Πακιστάν τα επόμενα τρία χρόνια θα έχουν κύριο στόχο να αξιοποιηθούν υπάρχουσες εκτάσεις αλλά και να καταστεί αυτάρκης η χώρα από ελαιόλαδο. Ωστόσο είναι φανερό, ότι εάν το πρόγραμμα επιτύχει οι έμπειροι στο εμπόριο Ιταλοί θα είναι εκείνοι που θα αξιοποιήσουν και την διάθεση του προϊόντος.

Το τριετές αυτό πρόγραμμα, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Κυβέρνησης του Πακιστάν, υλοποιείται στα πλαίσια της συμφωνίας για την μετατροπή του χρέους προς την χώρα της Ιταλίας, και η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ του Συμβουλίου Αγροτικής Έρευνας (ΣΑΕ) του Πακιστάν και της Ιταλικής Κυβέρνησης.

"Το ΣΑΕ του Πακιστάν έχει ήδη εντοπίσει ορισμένες ζώνες που εκτιμά ότι είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια της ελιάς στην επαρχία του Khyber-Pakhtunkhwa, που περιλαμβάνουν μη αναπτυγμένες οικονομικά περιοχές της Ομοσπονδιακής Διοίκησης του Μπαλουχιστάν και Potohar, Ήδη, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων του Πακιστάν ο Δ/ντής του προγράμματος Mohammad Munir, απο τον περασμένο Μάρτιο άρχισε η φύτευση των πρώτων ελαιόδεντρων, τα οποία αναμένεται ότι μετά από τρία χρόνια θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.
Πηγή: agronews

 

Olive su 1500 ettari in Pakistan

Olive su 1.500 ettari di terra in Pakistan – "tribune.com.pk" (Pakistan)
Nei prossimi tre anni 1.500 ettari di terra saranno destinati alla coltivazione di olive, con l'obiettivo precipuo di sfruttare il potenziale di questo specifico settore e rendere il paese autosufficiente per quanto riguarda la coltivazione di olive.

Il progetto triennale e' stato lanciato, nel quadro dell'accordo per la conversione del debito, siglato tra il Pakistan Agriculture Research Council (PARC) e il governo italiano, per promuovere la produzione nazionale di olive, ha spiegato un alto funzionario del consiglio.

"Il PARC ha, già, individuato alcune zone per la coltivazione delle olive nella provincia del Khyber-Pakhtunkhwa, nelle Aree Tribali di Amministrazione Federale, nella regione di Potohar e nel Balochistan, e ha iniziato a piantare ulivi a marzo di quest'anno", ha dichiarato all'agenzia di stampa pakistana APP il direttore del progetto, Mohammad Munir.

Una volta piantati, gli uliveti dovrebbero iniziare a dare frutti dopo tre anni (nel 2015).

Πηγή: agra press