Όλα όσα θέλεις να μάθεις για το Ιταλικό Πάσχα,

θα τα βρεις ΕΔΩ! (κάνε κλικ)

Λεξιλόγιο - ήθη - έθιμα - Παραδόσεις - εικόνες - βίντεο - συνταγές

Σήμερα (27 Μαρτίου) οι Ιταλοί, αλλά και γενικά όλοι οι Καθολικοί, γιορτάζουν το Πάσχα!

Το καθολικό Πάσχα φέτος δεν συμπίπτει με το ορθόδοξο. Πολλοί φίλοι του e-italika με ρωτάνε συχνά κάθε πότε συμπίπτει, αφού λατρεύουν να προγραμματίζουν ανοιξιάτικα ταξιδάκια στην Ιταλία και να επισκέπτονται αγαπημένους φίλους Ιταλούς, ενώ άλλοι θα ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά τα ιταλικά πασχαλινά έθιμα.

Η απάντηση είναι πως δυστυχώς δεν είναι στάνταρ το πότε θα συμπέσει το καθολικό με το ορθόδοξο Πάσχα, αφού πρόκειται για κινητή εορτή και μάλιστα οι Καθολικοί ακολουθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ενώ οι Ελληνορθόδοξοι το Ιουλιανό (για τις γιορτές του Πάσχα). Μάλιστα, μετά το 2017 θα αργήσει να ξανασυμπέσει κατά... 8 ολόκληρα χρόνια (αν και συνήθως συμπίπτει κάθε 3 με 4 χρόνια). Ετοιμαστείτε λοιπόν του χρόνου το Πάσχα για ταξιδάκι στην Ιταλία!

Το e-italika παραθέτει έναν κατάλογο με όλες τις ημερομηνίες εορτασμού του Καθολικού Πάσχα έως το 2050!

Με κίτρινο χρώμα σημειώνεται ο κοινός εορτασμός Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα.

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα τελεστεί η πασχαλινή θεία λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό στις 10:15 το πρωί (ώρα Ελλάδος 11:15). Μετά τη λήξη της ο Πάπας στις 12 το μεσημέρι (13:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος) θα ευλογήσει (Urbi et Orbi) στην πλατεία τα πλήθη των πιστών, που επισκέπτονται την αιώνια πόλη, τη Ρώμη, ερχόμενοι από κάθε γωνιά της γης.

Αν θέλετε, μπορείτε να παρακολουθήσετε live όλη την τελετή ΕΔΩ, από το κανάλι της τηλεόρασης του Βατικανού!

Buona Pasqua 2016 da e-italika.gr!

Πηγή: http://e-italika.blogspot.gr/2016/03/buona-pasqua-2016.html