ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ!

Pasqua in Italia

Το ιταλικό Πάσχα δεν είναι άλλο από το Καθολικό Πάσχα, διανθισμένο ωστόσο με τις ιταλικές συνήθειες και παραδόσεις.
Το Καθολικό Πάσχα, όπως και το Ορθόδοξο, είναι κινητή εορτή και εορτάζεται σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ενώ το Ορθόδοξο ακολουθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο. Το ορθόδοξο και το καθολικό Πάσχα συμπίπτουν περίπου κάθε 3 χρόνια.
Κάθε περιοχή της Ιταλίας έχει τα δικά της ήθη, έθιμα και παραδόσεις, που κορυφώνονται κατά το τέλος της Σαρακοστής (Quaresima) και συγκεκριμένα στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας (Settimana Santa).

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ
Οι σπουδαιότερες ημέρες εορτασμού του Πάσχα είναι

  • το λεγόμενο Triduo Pasquale (το μεσοδιάστημα μεταξύ της λήξης της Σαρακοστής και της Κυριακής του Πάσχα, αποτελούμενο από τη Μεγάλη Πέμπτη (giovedì Santo), τη Μεγάλη Παρασκευή (venerdì Santo) και το Μεγάλο Σάββατο (sabato Santo))

  • η Κυριακή του Πάσχα (Domenica di Pasqua) και

  • η Δευτέρα του Πάσχα (Pasquetta, ή Lunedì dell Angelo).


Τη μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του επιταφίου (processione del Cristo Morto) σε πάμπολλες ιταλικές πόλεις, όπου στην κάθε μια έχει κι ένα ιδιαίτερο τοπικό χρώμα. Σε πολλές πόλεις γίνεται η περιφορά των Μυστηρίων (processione dei Misteri), δηλ. αγαλμάτων που αναπαριστούν διάφορες στιγμές του Θείου δράματος, όπως του προσευχόμενου Ιησού στον κήπο της Γεσθημανή (Cristo all’ orto), της πτώσης του Ιησού στην Οδό του Μαρτυρίου (la Caduta), της Σταύρωσης (il Crocifisso), της Παναγίας της τεθλιμμένης ( processione dell’ Addolorata) κ. ά.
Η περιφορά του αγάλματος της τεθλιμμένης Παναγίας γίνεται και μεμονωμένα το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, μέρα κατά την οποία γίνονται και οι πομπές των Μετανοούντων (Penitenti, ή Incappucciati), ο οποίοι φορούν έναν μακρύ χιτώνα (λευκό, βαθυκόκκινο, ή μαύρο) και κουκούλες που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο, αφήνοντας μόνο δύο μικρές οπές για τα μάτια. Κρατούν στα χέρια τους λαμπάδες και δαυλούς και συμμετέχουν επίσης και στην περιφορά των Μυστηρίων της Μεγάλης Παρασκευής, όπου μερικοί περπατούν ξυπόλητοι, κουβαλώντας το σταυρό του Μαρτυρίου και φορώντας αλυσίδες, ψάλλουν και προσεύχονται ψιθυριστά ο καθένας για κάποιο δικό του ζήτημα. Η κουκούλα προστατεύει την ανωνυμία τους.
Το μεγάλο Σάββατο σε πολλά μέρη γίνεται η περιφορά του Επιτάφιου Θρήνου (processione della Pietà), ενώ ακόμα και την Κυριακή του Πάσχα συνεχίζουν οι περιφορές, αυτή τη φορά εν μέσω χειροκροτημάτων κι επευφημιών, του Αναστημένου Ιησού ( processione del Cristo Risorto) και της μητέρας του, όχι πια τεθλιμμένης.
Και οι εορτασμοί δεν σταματούν εδώ, αφού υπολογίζονται σ’ όλη τη χώρα τρεις χιλιάδες περίπου παραδοσιακές γιορτές, λαϊκά πανηγύρια, ζωντανές αναπαραστάσεις, θρησκευτικές τελετές και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ!


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι ζωντανές αναπαραστάσεις του Θείου δράματος αποτελούν συχνά μικρά έργα τέχνης, αφού σε αυτές συμμετέχουν σκηνοθέτες και ηθοποιοί, που τους πλαισιώνουν εντυπωσιακά σκηνικά και στηρίζονται σε καλογραμμένους διαλόγους, αλλά και στις πιο ερασιτεχνικές προσπάθειες η ουσία είναι το πνεύμα συνεργασίας και ενότητας που διαπνέει τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας.Η πιο γνωστή παραδοσιακή γιορτή είναι η έκρηξη του άρματος (Scoppio del carro) στη Φλωρεντία, όπου δύο βόδια μεταφέρουν ένα περίτεχνα διακοσμημένο κάρο στην πλατεία του Καθεδρικού ναού της πόλης (Duomo di Firenze), το οποίο όταν πυροδοτείται, εκτοξεύει πολυάριθμα πυροτεχνήματα που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ! Άλλη περίφημη παραδοσιακή λαϊκή γιορτή είναι τα αγωνίσματα του αυγού (Palio dell’ Uovo) στην περιοχή του Tredozio (Forlì). Εδώ, απόλυτος πρωταγωνιστής είναι το αυγό με αγώνες τσουγκρίσματος αυγών, αγώνες ταχύτητας αυγοφαγίας, αυγοπόλεμο κ. ά. Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις ποικίλλουν από πανηγύρια καλωσορίσματος της Άνοιξης, ιππικούς αγώνες, χορούς – παρελάσεις και αναπαραστάσεις μαχών σε ανάμνηση της νίκης επί των Σαρακηνών, ή της περιόδου της ισπανικής κυριαρχίας (φορώντας παραδοσιακές στολές και κοστούμια) και φτάνουν μέχρι και το κάψιμο της «γριάς Σαρακοστής» (Quarantana), μιας κούκλας-ομοίωμα γριάς που κρέμεται σε κεντρικό σημείο της πόλης επί σαράντα ημέρες (αρχής γενομένης από την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του Καρναβαλιού) για να «εποπτεύει» και να υπενθυμίζει πως είναι περίοδος νηστείας και αποχής από τις απολαύσεις.ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ

(*Πατήστε πάνω σε όλες τις εικόνες κι ανακαλύψτε πολλά χρήσιμα link με Πασχαλινές συνταγές!)


Στο ιταλικό πασχαλινό τραπέζι, εκτός από τις όποιες σούπες ζυμαρικών, κεντρική θέση κατέχει το ψητό αρνί (agnello arrosto), ή τα παϊδάκια (κορώνα) στο φούρνο (carrè d’ agnello).


Τα βραστά αυγά δε λείπουν και μάλιστα σερβίρονται γεμιστά (uova ripiene), ή ολόκληρα μέσα σε πίτες (torta/pizza di pasqua salata). Η βασική πασχαλινή πίτα (ή πίτσα) είναι ένα φουσκωτό ψωμί με τυρί σε σχήμα θόλου και προαιρετικά έχει γέμιση από αυγά, ποικιλία τυριών, αλλαντικά, ή σπανάκι.


Το επίσημο πασχαλινό γλυκό δεν είναι άλλο από το σοκολατένιo αυγό (Uovo di cioccolato), το οποίο είναι συνήθως μεγάλο σε μέγεθος και κρύβει πάντα κάποιο δώρο - έκπληξη. Μάλιστα κάθε χρόνο στην Ιταλία γίνονται δημόσιες παρουσιάσεις αυγών τόσο μεγάλου μεγέθους, που διεκδικούν θέση στα ρεκόρ Guinness.


Η Colomba (πασχαλινό κέικ σε σχήμα περιστεριού παρόμοιο με το χριστουγεννιάτικο panettone, αλλά με αμύγδαλα και χωρίς σταφίδες), επίσης, δε λείπει από κανένα σπίτι.

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ Η ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ COLOMBA;
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ!


Ένα άλλο πασχαλιάτικο γλυκό είναι το «Πασχαλινό αρνί» (agnello pasquale) από αμυγδαλόπαστα, που ονομάζεται έτσι επειδή είναι ένα μικρό ομοίωμα αρνιού.
Φυσικά, από περιοχή σε περιοχή οι παραλλαγές των πασχαλινών γλυκών ποικίλλουν.ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Lunedì di Pasqua - Lunedì dell’ Angelo, ή Pasquetta)
Η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργία και οι Ιταλοί τη γιορτάζουν με οικογενειακές εξορμήσεις στην εξοχή, όπου κάνουν πικ-νικ (picnic pasquetta) στο γρασίδι και συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες και παιχνίδια.BUONA PASQUA! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ από το e-italika!