Το μυθιστόρημα “Πού ήσασταν όλοι” του ιταλού Paolo di Paolo από τις εκδόσεις  Ίκαρος

Δύο χρόνια μετά την είσοδό τους στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας και μετά την ενίσχυση της σειράς σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας με έργα του Δημήτρη Νόλλα και του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, οι εκδόσεις Ίκαρος -ο οίκος που παραδοσιακά συνδέει το όνομά του με την ελληνική ποίηση, με τον Καβάφη, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Σικελιανό, τον Εγγονόπουλο, τον Καρούζο, τη Δημουλά-, επιχειρούν ένα νέο βήμα εγκαινιάζοντας σειρά σύγχρονης ξένης πεζογραφίας.
«Η μεταφρασμένη πεζογραφία δεν είναι ξένη προς το προφίλ του Ίκαρου. Στα πρώτα του βήματα στη δεκαετία του 1940 είχε εκδώσει την "Τζέιν Έϊρ" της Σαρλότ Μπροντέ, το "Άλικο γράμμα" του Ναθάνιελ Χόθορν, το "Όσα παίρνει ο άνεμος" της Μάργκαρετ Μίτσελ» είπε παρουσιάζοντας τη σειρά σε δημοσιογράφους η εκδότρια Κατερίνα Καρύδη. «Αφετέρου, όταν βλέπεις ότι η ποίηση, η οποία απέφερε το 80% των εσόδων σου, τώρα αποφέρει το 30% -και αυτό είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, όχι μόνο ελληνικό- τότε πρέπει να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου και σε άλλες περιοχές» συμπλήρωσε, πρακτικά σκεπτόμενος, ο γιος της Νίκος Αργύρης, τονίζοντας πως ένας εκδοτικός οίκος όπως ο Ίκαρος δεν μπορεί να απουσιάζει σήμερα από τον χώρο της ξένης πεζογραφίας.
Η σειρά εγκαινιάζεται με το μυθιστόρημα Πού ήσασταν όλοι, του 30χρονου ιταλού Πάολο ντι Πάολο, του οποίου το όνομα αναφέρεται στις εφετινές υποψηφιότητες για το ιταλικό βραβείο Strega. To βιβλίο αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας της μπερλουσκονικής Ιταλίας μέσα από τη ματιά του νεαρού γιου της οικογένειας, ο οποίος σπουδάζει Ιστορία και θέλει να κάνει διπλωματική για τον Μπερλουσκόνι «τον μόνο πρωθυπουργό» που γνώρισε η γενιά του.
«Είναι ένα μυθιστόρημα πολύ ιταλικό και ταυτόχρονα εκφράζει μια γενιά που τη συναντάμε όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Αμερική: μια γενιά που ζει την κρίση των αξιών, που έχει δυσκολία να ερωτευτεί και που δεν έχει ένα πρότυπο» σχολίασε ο μεταφραστής του βιβλίου Ανταίος Χρυσοστομίδης. Το μυθιστόρημα αφικνείται στα βιβλιοπωλεία με τις συστάσεις και τη διθυραμβική κριτική στη La Repubblica του αγαπημένου στο ελληνικό κοινό Αντόνιο Ταμπούκι.

 

Πηγή: tovima