Τα φώτα τους δίνουν οι Ιταλοί στην Ήπειρο για τον οινικό τουρισμό


Συνεργασία του Δήμου Κόνιτσας με τις πόλεις Γκουανιάνο και Τσελλίνο Σαν Μάρκο
Στενή συνεργασία με τις πόλεις Γκουανιάνο (Guagnanao) και Τσελλίνο Σαν Μάρκο (Cellino San Marco) της Ιταλίας για την ανάπτυξη της οινικής καλλιέργειας και του οινικού τουρισμού ξεκινά ο Δήμος Κόνιτσας στο πλαίσιο του έργου "Διασυνοριακό Δίκτυο για την προώθηση των Οινικών Προϊόντων" (WINΕ-NET), το οποίο εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα - Ιταλία 2007 - 2013 . Σημειώνεται ότι στις πόλεις Γκουνιάνο και Τσελλίνο Σαν Μάρκο της Περιφερείας του Σαλέντο της Ιταλίας, η παραγωγή αμπελουργικών - οινικών προϊόντων άνοιξε τον δρόμο για οινοτουριστικές δομές.
 Έτσι, μεταξύ των φορέων των τριών πόλεων θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών με στόχο να δημιουργηθεί μία "πολιτιστική ένωση" για το τουριστικό κοινό του κρασιού και των άλλων προϊόντων του αμπελώνα.
Από την Ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε για τον Πρόγραμμα στην Κόνιτσα, με θέμα "Ηπειρωτικός Αμπελώνας και Οινικός Τουρισμός", ανακοινώθηκε η έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία "
Μουσείου Αμπέλου και Οίνου της Ηπείρου", στην πόλη της Κόνιτσας.

Στην καρδιά του Negroamaro
Το Γκουανιάνο και το Τσελλίνο είναι η "καρδιά" του φημισμένου ιταλικού κρασιού Negroamaro, ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος του Γκουανιάνο Φερνάντο Λεόνε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία θα δώσει ευκαιρίες και στις δύο πλευρές.
"Χάρη στην αφοσίωση που έχουν οι επιχειρηματίες και ο Δήμος, τη βαθιά γνώση αυτής της κουλτούρας, το κρασί είναι ο πρωταγωνιστής στην περιοχή του Σαλέντο" σημείωσε ο Ντανιέλε Ορσίνι, υπεύθυνος του Προγράμματος για το Τσελλίνο Σαν Μάρκο και πρόσθεσε: "Μέσα από το δίκτυο του κρασιού θα βρουν έκφραση πολιτιστικές ιδέες, ενώ με τη σωστή ανάδειξη της γαστρονομίας του θα γίνει 'πηγή' τουρισμού".

Ξεχασμένες ποικιλίες σταφυλιού στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υπεύθυνος του προγράμματος Ηλίας Μάνης, ο αμπελώνας παράγει σταφύλια, κρασί, τσίπουρο, ξύδι, ηδύποτα και εδέσματα, ενώ στα Ιωάννινα λειτουργούν πέντε οινοποιεία με 42 ετικέτες κρασιού.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Μάνη, είναι μια ευκαιρία ώθησης στον τομέα της αμπελουργίας, στη γαστρονομία του κρασιού, αλλά και στη δημιουργία κουλτούρας μεταξύ των τοπικών προϊόντων.
"Η Ήπειρος είχε δικές της, ξεχασμένες πλέον, εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιού, τις οποίες θα αναζητήσουμε σε όλες τις περιοχές της, με σκοπό να τις διατηρήσουμε και να τις αναπαραγάγουμε" σημείωσε ο κ. Μάνης και συμπλήρωσε πως στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνουν, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τριήμερες στοχευμένες προβολές για την προώθηση των προϊόντων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας "Ήπειρος Α.Ε.", πολλοί επιστήμονες και κάτοικοι του Δήμου Κόνιτσας.

Πηγή: reporter