Οι ιστορίες των Ιταλών της Πάτρας γίνονται παράσταση
«Patrasso – Οι πόλεις ξεχνάνε?»

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου έργου Talking Lands: Διάλογοι μεταξύ των τόπων Απουλίας και Ελλάδας πραγματοποίησε σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, 2 Εργαστήρια διάρκειας 30 ημερών με ελεύθερη συμμετοχή για τους ενδιαφερόμενους, με θέμα την αφήγηση και την προφορική παράδοση. Με την καθοδήγηση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Μιλτιάδη Νίκα, οι ομάδες αφήγησης ανέλαβαν να συλλέξουν στοιχεία, κυρίως μέσα από βιβλιογραφική έρευνα, για την Ιταλική παροικία της Πάτρας προκειμένου να συγκεντρωθεί υλικό για τη δημιουργία μίας αφηγηματικής παράστασης με ιστορίες που θα προέκυπταν.
Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων φιλοξ
ένησε  το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αυτών των εργαστηρίων, την παράσταση PATRASSO - ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΞΕΧΝΑΝΕ?, το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.

Η κάθε πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Έχει σώμα, πρόσωπο, μέλη, φωνή, μνήμες. Έχει μυρωδιές, σημάδια από παλιά και νέα τραύματα, γιατρεμένα και αγιάτρευτα. Η πόλη είναι σαν μια πλάκα γραμμοφώνου, όλοι οι άνθρωποι που έζησαν σε αυτήν αφήνουν τα ίχνη τους, τη δικιά τους χαρακιά. Η πόλη μιλάει, λέει τις ιστορίες της σε αυτούς τους λίγους που έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά για να ακούσουν. Οι άλλοι, οι πολλοί, προσπερνούν τρέχουν για άλλο ένα meeting. Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που τρέχουν και έτσι δεν μένει πια κανείς να ακούσει αυτές τις ιστορίες .
Με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ομιλούντες Τόποι» που έχει να κάνει με την αφήγηση, θέλουμε να ακουστούν αυτές οι ιστορίες που ξεχνιούνται και χάνονται. Το θέμα που κέντρισε την περιέργεια και έγινε το αντικείμενο της έρευνας είναι οι Ιταλοί της Πάτρας. Το υλικό αυτής της παράστασης αποτελείται από αληθινές προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων με Ιταλικές ρίζες που ζουν ανάμεσα μας.

Συντελεστές: Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μιλτιάδης Νίκας, Video: Παναγιώτης Φαφούτης, Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, Μουσική Επιμέλεια: Κόμη Ξενόγιαννη.
Παίζουν: Γιώργος Μάρκου, Φιορέλα Μαστρόκαλου, Κόμη Ξενόγιαννη, Γιάννης Πετρούτσος, Σεσίλια Χαρμπίλα

Το έργο Talking Lands, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα Ιταλία 2007-2013 στοχεύει
• Στη διάδοση, διατήρηση και προώθηση της ταυτότητας της προφορικής τοπικής παράδοσης
• Την ενίσχυση της κοινής πολιτιστικής ανάπτυξης μέσω της ανταλλαγής πολιτιστικών και καλλιτεχνικών έργων και εμπειριών
• Στην υποστήριξη και ανάδειξη μικρών ή ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων των περιοχών παρέμβασης μέσα από την συμμετοχή τους στις αφηγηματικές συμπαραγωγές
• Στη βελτίωση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων στα αφηγηματικά εργαστήρια που διοργανώνονται σε κάθε περιοχή παρέμβασης
• Στη μεταφορά της προφορικής παράδοσης σε θεατρικές παραστάσεις, αλλά και μέσω νέων τεχνολογιών

Πηγή: patrasevents