IL CARNEVALE

(Οι Απόκριες στην Ιταλία)


Τρυφερό στιγμιότυπο από το φετινό Καρναβάλι της Βενετίας

Το Καρναβάλι (il Carnevale), λέξη η οποία προέρχεται από τη λατινική "carnem levare" (περιορίζω το κρέας), στην Ιταλία είναι μια μεγάλη γιορτή που κορυφώνεται πριν τη Σαρακοστή (Quaresima) και γιορτάζεται με ποικίλες εκδηλώσεις, παρελάσεις, μεταμφιέσεις, μουσική, χορούς, διασκεδάσεις, ξέφρενα πάρτι. Τα παιδιά ρίχνουν κομφετί (coriandoli) και σερπαντίνες (stelle filanti) το ένα στο άλλο. Αταξίες και φάρσες είναι επίσης πολύ συνηθισμένες κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού (Carnevale), ως εκ τούτου, ταιριάζει απόλυτα το ρητό «A Carnevale Ogni Scherzo Vale», δηλ. κάθε αστείο «περνάει» (είναι αποδεκτό) στο Καρναβάλι.

Το ιταλικό Carnevale έχει τις ρίζες του σε παγανιστικές γιορτές και παραδόσεις και, όπως συμβαίνει συχνά με τα παραδοσιακά πανηγύρια, προσαρμόστηκε για να χωρέσει στις τελετουργίες των Καθολικών. Η πρώτη επίσημη μαρτυρία για δημόσιους εορτασμούς με το χαρακτηρισμό Carnevale συναντάται με την έναρξη της 2ης χιλιετίας (γύρω στα 1094 μ.Χ.). 

Αν και το Καρναβάλι, το οποίο είναι κινητή εορτή, στην πραγματικότητα εορτάζεται σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία (Martedì grasso), στη Βενετία και μερικά άλλα μέρη της Ιταλίας οι καρναβαλικές εκδηλώσεις μπορεί να αρχίσουν μερικές εβδομάδες πριν.

Οι μάσκες (maschere) αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του Καρναβαλιού της Βενετίας (Carnevale di Venezia), που είναι η κατ’ εξοχήν πόλη κατασκευής χειροποίητων παραδοσιακών μασκών. Εκεί, εκτός από την περίοδο του Καρναβαλιού, μάσκες πωλούνται όλο το χρόνο και μπορεί να τις βρει κανείς σε πάρα πολλά καταστήματα στη Βενετία, και η γκάμα κυμαίνεται από πολύ φθηνές μάσκες μέχρι πανάκριβες περίτεχνες μάσκες. Οι πιο συνηθισμένες παραδοσιακές βενετσιάνικες μάσκες είναι η ολόλευκη baùta και η μικρούλα στρογγυλή moretta. Περπατώντας στους δρόμους της Βενετίας, στα στενά σοκάκια (calli), αλλά και σε πιο κεντρικά σημεία, είναι ο ιδανικός τρόπος για να δείτε την ποικιλία των μασκών, που εκτίθενται στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα πιο διάσημα εργαστήρια είναι:

La Bottega dei Mascareri

Alberto Sarria

Cavalier

Ca' Macana

Ivan Minio

Όσοι εμφανίζονται μεταμφιεσμένοι (mascherati ή travestiti) φορούν περίτεχνα κοστούμια εποχής και αρέσκονται να περιφέρονται στην Piazza San Marco, ή σε άλλα κεντρικά σημεία για να φωτογραφίζονται με υπερηφάνεια και ύφος όλο μυστήριο από τους τουρίστες, ή να συμμετέχουν σε διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις και πριβέ πάρτι μεταμφιεσμένων, όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός για το πιο πλούσια διακοσμημένο, το πιο ακριβό, το πιο φίνο, το πιο ευφάνταστο κοστούμι!

Οι χαρακτηριστικότερες εκδηλώσεις που διανθίζουν το βενετσιάνικο Καρναβάλι (Carnevale di Venezia) είναι:

• η  Festa veneziana, μια πομπή πλεούμενων (γόνδολες, αλλά και κάθε είδους πλοιάρια) στο κεντρικό Κανάλι (Canal Grande) με μεταμφιεσμένους,

• η  Festa delle Marie, όπου 12 νεαρές κοπέλες (επιλεγμένες ως οι πιο όμορφες της πόλης), παρελαύνουν σε πομπή ανά δύο, σε ανάμνηση της απαγωγής από πειρατές 12 μελλόνυμφων (ευτυχώς διασωθέντων) κοριτσιών το 943 μ.Χ.  Η γιορτή αυτή κλείνει με έναν διαγωνισμό ομορφιάς, αφού την τελευταία μέρα του Καρναβαλιού επιλέγεται η ωραιότερη,

• η θεαματική il volo dell’ angelo, όπου πάνω από την πλατεία Αγίου Μάρκου, δεμένη με σχοινί, ίπταται μια κοπέλα (η νικήτρια Μαρία της προηγούμενης χρονιάς) ξεκινώντας από το ψηλό καμπαναριό (από ύψος περίπου 90 μέτρων) – η ατραξιόν αυτή γίνεται σε ανάμνηση ενός πραγματικού γεγονότος όταν ένας τούρκος ακροβάτης, στα μέσα του 15ου αιώνα, είχε  καταφέρει να περπατήσει σε τεντωμένο σχοινί που ξεκινούσε από έναν κάβο στο μόλο και κατέληγε στο καμπαναριό, φυσικά χωρίς να είναι δεμένος (Svolo del turco)! Έκτοτε είχε καθιερωθεί αυτή η πολύ εντυπωσιακή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν επαγγελματιές ακροβάτες (που αμείβονταν πλουσιοπάροχα από το Δόγη). Δυστυχώς, ένα ατύχημα το 1759 έδωσε τέλος σε αυτό το έθιμο, με τον τραγικό θάνατο  ενός ακροβάτη που έπεσε ανάμεσα στο σοκαρισμένο πλήθος. Στη συνέχεια αντί για ακροβάτη τοποθετούσαν ένα ξύλινο περιστέρι, που γλιστρούσε στο σχοινί και στα μισά περίπου της διαδρομής άφηνε να πέσουν στο πλήθος λουλούδια και κονφετί.

Με την πτώση της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας (la Serenissima) όλες οι εκδηλώσεις σιγά σιγά εγκαταλείφθηκαν και το περίλαμπρο βενετσιάνικο Καρναβάλι ξεχάστηκε για όλο το 19ο αιώνα. Μόνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν και πάλι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ στη Βενετία μόλις στα τέλη της δεκατίας του ’70.

Άλλα γνωστά Καρναβάλια της Ιταλίας είναι:

• στο Βιαρέτζο (Carnevale di Viareggio), όπου παρελαύνουν σατυρικά άρματα (carri allegorici), τα οποία θεωρούνται τα πιο μεγάλα στον κόσμο, που σατιρίζουν τα γεγονότα της επικαιρότητας (κυρίως πολιτικούς)

• και στην Ιβρέα (Carnevale di Ivrea), όπου λαμβάνει χώρα η περίφημη μάχη των πορτοκαλιών (La battaglia delle arance), σε ανάμνηση της εξέγερσης του λαού εναντίων των αρχόντων στα μέσα του 18ου αιώνα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την επίσημη σελίδα για το Καρναβάλι της Βενετίας με:
 το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, φωτογραφίες & βίντεο

Δείτε Εδώ σε Live τηλεοπτική μετάδοση τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στη ΒενετίαΗ φετινή αφίσα από το Καρναβάλι της Βενετίας, αφιερωμένο στα παιδιά, τα παραμύθια και τη φύση.


Προσκλήσεις για αποκριάτικο πάρτι στα Ιταλικά! (Inviti festa di Carnevale)
BUON CARNEVALE 2014

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2014 από το e-italika