10λεπτο βίντεο με αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Vinicio Capossela και του Andrea Sagra για το Ρεμπέτικο (που αυτή την στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία του μοντάζ) προβάλλει η εφημερίδα " la Repubblica". Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την Ελλάδα του χτες, αλλά και την σημερινή Ελλάδα της κρίσης και μέσα από τη μουσική του Ρεμπέτικου, προσπαθεί να προσδιορίσει τα κοινά στοιχεία - κοινωνικά, οικονομικά και άλλα - της εποχής εκείνης που γέννησε το Ρεμπέτικο με την σημερινή εποχή και τα όσα θα επακολουθήσουν της σημερινής κρίσης. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε μέσα σε 2 εβδομάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Αφορμή για τα γυρίσματα αυτού του ντοκιμαντέρ στάθηκε η μεγάλη αγάπη του Capossela για το Ρεμπέτικο και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει, μουσική με την οποία ήρθε σε πρώτη επαφή στην Αθήνα του 1998 και η οποία του ενέπνευσε τη δισκογραφική του δουλειά "Rebetiko Gymnastas". Το "Rebetiko Gymnastas" παρουσιάζεται από τον καλλιτέχνη σε κάθε γωνιά της Ιταλίας με μεγάλη επιτυχία, με μια σειρά συναυλιών στα πλαίσια μεγάλης περιοδείας.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή που παρουσιάζει ο ίδιος ο Capossela στο ιταλικό ραδιόφωνο της Rai2 με τον τίτλο “REBETIKA GINNASTICA”. Πρόκειται για έναν κύκλο 10 εκπομπών που ξεκίνησε στις 12 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκεή 23 Νοεμβρίου, με καθημερινά αφιερώματα στην ιστορία του Ρεμπέτικου και τους εκπροσώπους του, στο Μάρκο Βαμβακάρη, στον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη, σε νεορεμπέτες, ενώ καλεσμένοι της εκπομπής, ειδικοί μελετητές και καλλιτέχνες, προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτό το μοναδικό μουσικό είδος, που αποτελεί από μόνο του μια ολόκληρη κουλτούρα.

Ακούστε τις εκπομπές ΕΔΩ