Μιλάνο: Έκθεση φωτογραφίας «Με το φακό του Γιώργου Σεφέρη»

Από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 16 Φεβρουαρίου 2013 το Μιλάνο φιλοξενεί στο κτήριο της Κεντρικής του Βιβλιοθήκης, το ιστορικό Palazzo Sormani, τη φωτογραφική έκθεση «Με το φακό του Γιώργου Σεφέρη», αποτελούμενη από 60 στιγμιότυπα που αποθανάτισε με το φακό του ο βραβευμένος με Νόμπελ Έλληνας ποιητής.

Οι φωτογραφίες αποτελούν μέρος συλλογής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο συνδιοργανώνει την έκθεση με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μιλάνο και την Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης. Για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μιλάνου, συνεργάστηκαν με τους διοργανωτές η Ελληνική Κοινότητα/Ελληνικό Μορφωτικό Κέντρο Μιλάνου καθώς και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 16 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Τετάρτη, στην εντυπωσιακή μπαρόκ αίθουσα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Sala del Grechetto.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Σε μία περίοδο όπου το όνομα της χώρας μας διεθνώς τείνει να ταυτισθεί με τη βαθειά οικονομική κρίση που πλήττει τη – νότια κυρίως – Ευρώπη, η Ελλάδα δηλώνει παρούσα σε ένα από τα κατ' εξοχήν πεδία υπεροχής της, όπως το πολιτιστικό. Η Έκθεση φέρνει σε επαφή τον επισκέπτη με μία άγνωστη ως επί το πλείστον πτυχή του Γιώργου Σεφέρη, αυτή του ερασιτέχνη φωτογράφου, και μέσα από το φακό του τον ταξιδεύει στα τοπία και τις εικόνες που θέλησε να αποθανατίσει ο ποιητής. Ο αριθμός τους μεγάλος, – η Έκθεση δεν περιλαμβάνει το σύνολο των φωτογραφιών που έχει στη διάθεσή του το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας – ο παρονομαστής τους κοινός: από το ανήσυχο πνεύμα του μεγάλου ποιητή και διακεκριμένου διπλωμάτη, κάποιες φορές εμφανώς και άλλες λιγότερο, αναβλύζει η Ελλάδα.

Το στοιχείο αυτό αποτελεί την πεμπτουσία της Έκθεσης, τον κώδικα επικοινωνίας της με το ιταλικό κοινό και το σημείο που θα επιχειρήσουν να αναδείξουν με τις παρεμβάσεις τους στο πλαίσιο των εγκαινίων ο Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας κ. Διονύσης Καψάλης, ο Διευθυντής της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Μιλάνου κ. Aldo Pirola, ο Διευθυντής Φιλολογικών, Γραμματειακών και Γλωσσολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μιλάνου κ. Fabrizio Conca και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μιλάνο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ωράριο επισκέψεων: Από Δευτέρα έως Σάββατο 14:00 – 19:00

Είσοδος: Ελεύθερη