Μουσική
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 - 20:00
Auditorium Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών,
Πατησίων 47 (έναντι Πολυτεχνείου)

ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΑΛΕΝΤΩΝ
Κοντσέρτο για βιολί και πιάνο από τους μουσικούς Paolo Tagliamento και Francesco Granata


Το πρόγραμμα προβλέπει την εκτέλεση μουσικών κομματιών απο έργα  των J.S Bach, N. Paganini, C. Saint Saens, P. De Sarasate.

Ο δεκαεξάχρονος βιολονίστας Paolo Tagliamento και ο δεκαπεντάχρονος πιανίστας Francesco Granata, ανοίγουν στις 22 Μαΐου τον κύκλο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου που είναι αφιερωμένος στα νεαρά μουσικά ταλέντα της Ιταλίας.
Θα ακολουθήσουν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο οι συναυλίες του σαξοφωνίστα Alfredo Cerrito, με συνοδεία πιάνου από την Anna Lisa Giordano και του Duo Chiara Pavan (φλάουτο) και Eugenia Canale (πιάνο).
Οι μουσικοί που παρουσιάζονται είναι οι νικητές του 22ου Διαγωνισμού Μουσικής Εκτέλεσης (ΧΧΙΙ Concorso di Esecuzione Musicale) που διοργανώνεται από τη φημισμένη Società Umanitaria του Μιλάνου και απευθύνεται σε σπουδαστές Ινστιτούτων Ανώτερης Μουσικής Εκπαίδευσης. Στο Διαγωνισμό, που ξεκίνησε το 1989, συμμετέχουν, σε εθνικό επίπεδο, όλα τα 57 Κονσερβατόρια και τα 22 αναγνωρισμένα Μουσικά Ινστιτούτα της Ιταλίας. Από το 2009 ο Διαγωνισμός έχει υπερβεί τα εθνικά σύνορα διευρύνοντας το καθιερωμένο πλέον μοντέλο επιλογής νέων ταλέντων με στόχο να καταστεί ένα ακόμα αποτελεσματικότερο και σίγουρο εφαλτήριο για μια πλούσια συναυλιακή δραστηριότητα.
Αν και μόλις δεκαέξι ετών, το ταλέντο του Paolo Tagliamento, που παίζει βιολί από τρυφερή ηλικία, έχει ήδη ευρέως αναγνωριστεί. Ως μαθητής του Ωδείου Giuseppe Verdi του Μιλάνου ο νεαρός μουσικός, που θα αποφοιτήσει εντός της χρονιάς υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Caterina Carlini, τελειοποίησε την τεχνική του στην Ιταλία και το εξωτερικό με δασκάλους τους Μαέστρους Fuks, Mazor, Pascoletti, Bolsi, Pierini, Beths, Kussmaul, Angeleri, Grubert. Έχει κερδίσει πολυάριθμα πρώτα βραβεία κατά την διάρκεια εθνικών και διεθνών διαγωνισμών, όπως στον πιο πρόσφατο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού Andrea Postacchini (Concorso Violinistico Internazionale di Fermo) του Φέρμο και τον ΧΧΙΙ Διαγωνισμό Μουσικής Εκτέλεσης της Ανθρωπιστικής Εταιρίας (XXII Concorso di Esecuzione Musicale della Società Umanitaria). Υπήρξε και καλεσμένος στο Gran Concerto (RΑΙ 3) όπου επισημάνθηκε ως νέο ταλέντο από την GMI και την Esta Italia. Μεγάλη είναι η λίστα των ιταλικών πόλεων όπου έχει παίξει ως σολίστ και με συνοδεία ορχήστρας σε κοντσέρτα και σημαντικά φεστιβάλ (Assisi nel Mondo, Carni Armonie). Τον Ιούνιο του 2012 εμφανίστηκε ως σολίστ με την ορχήστρα Ι Pomeriggi Musicali και τον Σεπτέμβριο έπαιξε τις Τέσσερις Εποχές του Antonio Vivaldi μαζί με την Chamber Music Society του Colombo (Sri Lanka).
Το βιολί με το οποίο παίζει είναι ένα Antoniazzi, το οποίο του προσφέρθηκε από το Ίδρυμα Pro Canale του Μιλάνου.
Ο Francesco Granata γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 10 Νοεμβρίου 1998. Έκανε τα πρώτα του βήματα στο πιάνο σε ηλικία 5 ετών και δύο χρόνια αργότερα έγινε δεκτός στο Ωδείο του Μιλάνου, όπου σπούδασε πιάνο με τον Mαέστρο Alfonso Chielli, διατηρώντας παράλληλα τόσο το υψηλό επίπεδο όσο και υψηλή βαθμολογία, με άριστα στις εξετάσεις θεωρίας και στην εκτέλεση των μουσικών κομματιών.
Από το 2010, πάντα στο Ωδείο του Μιλάνου, σπουδάζει σύνθεση με τον Mαέστρο Giuseppe Colardo. Παρακολούθησε αρκετά σεμινάρια: ερμηνείας της παρτιτούρας, μουσικής δωματίου και πιάνου. Έχει αναγνωριστεί διεθνώς  κερδίζοντας πρώτα βραβεία και άλλες διακρίσεις. Ξεχωρίζει για την μουσικότητα και τον πλούτο της έκφρασης, δεδομένου ότι από την ηλικία των 8 ετών συμμετείχε σε συναυλίες που διοργάνωνε το Ωδείο και προσφάτως εμφανίστηκε ως σολίστ. Πήρε μέρος στο αφιέρωμα Chopin, Schumann που οργάνωσε το Ωδείο καθώς επίσης και σε μουσικές εκπαιδευτικές εκπομπές για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της RAI και RAI 3.
Τον Μάιο του 2012, αφού πέρασε την οντισιόν, έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ με την ορχήστρα της Βασιλικής του San Lorenzo.

22 maggio 2013 / 20:00
Auditorium IIC Atene
Ciclo Giovani talenti musicali

Concerto per violino e pianoforte del Maestro Paolo Tagliamento, accompagnato al pianoforte da Francesco Granata

Ha sedici anni e già molti riconoscimenti, il violinista Paolo Tagliamento che inizia a suonare fin da bambino.  Allievo del Conservatorio G. Verdi di Milano, dove si diplomerà entro l’anno con la prof.ssa Caterina Carlini, si è perfezionato in Italia e all’estero con i Maestri Fuks, Mazor, Pascoletti, Bolsi, Pierini, Beths, Kussmaul, Angeleri, Grubert. Numerosi i primi premi vinti in concorsi nazionali e internazionali, gli ultimi in ordine di tempo il Concorso Violinistico Internazionale Andrea Postacchini di Fermo e il XXII Concorso di Esecuzione Musicale della Società Umanitaria. E’ stato ospite al Gran Concerto (RAI 3), e segnalato come giovane talento da GMI e Esta Italia. Lunga la lista delle città italiane e estere in cui ha tenuto concerti come solista e in orchestra, anche per importanti festival (Assisi nel Mondo, Carni Armonie). Nel giugno del 2012 è solista con l’orchestra I Pomeriggi Musicali, e a settembre suona Le Quattro Stagioni di Vivaldi con la Chamber Music Society di Colombo (Sri Lanka). Suona un violino Antoniazzi concesso dalla Fondazione Pro Canale di Milano. In programma musiche di J. S. Bach, N. Paganini, C. Saint-Saёns, P. de Sarasate. Εvento in collaborazione con la Società Umanitaria.