Καρυστιάνη και Βούλγαρης μίλησαν στην Ιταλία για την κρίση
Επίσκεψη στη Ρώμη για την προβολή έργων του σκηνοθέτη


Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης και η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη προσκλήθηκαν από την ελληνική κοινότητα Ρώμης για την προβολή των έργων «οι Νύφες» και «Πέτρινα Χρόνια».

«Η Ελλάδα πρέπει να βγει από το τούνελ πριν αυτό καταρρεύσει» είπαν, στην ιταλική εφημερίδα «Λ’ Ουνιτά» (L'unità), ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης και η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στη Ρώμη.
Οι δύο καλλιτέχνες - οι οποίοι προσκλήθηκαν από την ελληνική κοινότητα Ρώμης για την προβολή των έργων «οι Νύφες» και «Πέτρινα Χρόνια» - θέλησαν να αναφερθούν στη δύσκολη περίοδο της κρίσης, στις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή και στη δημιουργική τους δράση.
«Όπως σε άλλες, δύσκολες εποχές, όπως επί δικτατορίας, καταφέρναμε να γυρίζουμε ταινίες στηριζόμενοι στους φίλους μας στους συναδέλφους μας, και σήμερα, με την οικονομική και κοινωνική κρίση, βλέπω πολλά νέα παιδιά τα οποία προσπαθούν να μην το βάλουν κάτω και να συνεχίσουν να εκφράζονται, βασιζόμενοι, κυρίως, στην αλληλεγγύη του επαγγελματικού τους περιβάλλοντος», τονίζει ο Παντελής Βούλγαρης.

Το νέο έργο του Παντελή Βούλγαρη, «Η Μικρά Αγγλία».

«Για τους ηθοποιούς, όμως, ξέρουμε όλοι ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη: η ανεργία, στον τομέα τους, αγγίζει το 98%», προσθέτει η Ιωάννα Καρυστιάνη, η οποία θεωρεί, όμως, ότι «δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να παραδοθεί, κανείς, σε μια μονοδιάστατη και επίπεδη πραγματικότητα, που να μονοπωλείται μόνον από τον οικονομικό παράγοντα».
Η ιταλική εφημερίδα τονίζει ότι στην Ελλάδα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το νέο έργο του Παντελή Βούλγαρη, «Η Μικρά Αγγλία», το οποίο θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο και αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου, πετυχημένου βιβλίου της συζύγου του, που έχει μεταφραστεί και στην Ιταλία, με τον τίτλο «Το νησί των γιασεμιών».

Ιωάννα Καρυστιάνη: «Η εποχή της ατιμωρησίας τελείωσε»
Σε ό,τι αφορά στην άμεση επικαιρότητα, η Ιωάννα Καρυστιάνη τονίζει ότι: «η Χρυσή Αυγή ήταν, είναι και θα είναι ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, που προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το θέμα του μεταναστευτικού για να ισχυροποιηθεί. Στάθηκε ικανό να επεκταθεί ακόμη και μέσα σε κάποια σχολεία, λόγω και της παθητικής στάσης ορισμένων υπεύθυνων. Θεωρώ βασικής σημασίας, πάντως, οι μπρατσαράδες αυτοί, με τις μαύρες μπλούζες και τους πυρσούς, να καταλάβουν, επιτέλους, ότι η εποχή της ατιμωρησίας τελείωσε».
Η συγγραφέας, πιστεύει ότι «η Ελλάδα πρέπει να βγει από το τούνελ πριν αυτό καταρρεύσει» και θεωρεί ότι η άμεση προτεραιότητα είναι «η δημιουργία θέσεων εργασίας, διότι είναι απαράδεκτο, το πιο παραγωγικό εργοστάσιο της χώρας, να είναι, εδώ και τρία χρόνια, εκείνο που εκδίδει βίζες για τα νέα παιδιά που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν».
Τόσο η Ιωάννα Καρυστιάνη όσο και ο Παντελής Βούλγαρης, τέλος, στη συνέντευξή τους προς την «Λ’ Ουνιτά» εκφράζουν την προσδοκία «να μπορέσει να υπάρξει μια ενωτική πρωτοβουλία όλων των δυνάμεων της αριστεράς, ώστε να καταφέρουν να συμφωνήσουν σε κάποια βασικά σημεία, τα οποία να μπορέσουν να προσφέρουν μια προοπτική για τα επόμενα χρόνια».

Πηγή: naftemporiki


Il regista Pantelis Voulgaris ospite del Cinema Aquila

Il regista greco incontrerà il pubblico del Pigneto assieme alla sua compagna, Ioanna Karistiani, altro nome di spicco della cultura greca e narratrice affermata.

L'8 e il 9 settembre il Cinema Aquila ospita una serata dedicata alla cultura greca.
La Comunità Ellenica di Roma e Lazio proietterà infatti due importanti film dell’affermato regista Pantelis Voulgaris, uno dei più rappresentativi autori greci i cui film hanno partecipato a numerosi festival nazionali ed internazionali. Martedì 8 ottobre verrà proiettato il film Nyfes (Spose). Il film, basato sul copione scritto dalla moglie del regista, Ioanna Karistiani, ha vinto un numero record di premi al Festival di Salonicco nel 2004, dieci in tutto, compreso quello per il miglior film. Mercoledì 9 ottobre verrà proiettato il film Petrina Chronia (Anni di Pietra). Voulgaris e sua moglie, la celebre scrittrice Ioanna Karistiani saranno presenti al termine della proiezione per incontrare il pubblico.

Πηγή: pigneto.romatoday