ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013
ELEZIONI ITALIANE 2013

Την Παρασκευή τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία, με τις τελευταίες εκκλήσεις και ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Ο κεντροαριστερός Πιερλουίτζι Μπερσάνι (
Pierluigi Bersani) πραγματοποίησε την τελευταία του ομιλία στο θέατρο «'Αμπρα Γιοβινέλλι» της Ρώμης, έχοντας στο πλευρό του τον διάσημο σκηνοθέτη Νάνι Μορέτι (Nanni Moretti).
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (
Silvio Berlusconi), λόγω ξαφνικής επιπεφυκίτιδας, δεν μπόρεσε να μεταβεί στην συγκέντρωση της κεντροδεξιάς στην Νάπολη και απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του, μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης: ο «Καβαλιέρε», υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τις κατώτατες συντάξεις και δήλωσε πρόθυμος ακόμη και να δώσει από την τσέπη του τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, για την επιστροφή του φόρου ιδιοκατοίκησης του 2012.
Ο Μπέπε Γκρίλο (
Beppe Grillo) πραγματοποίησε την τελευταία, μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση, στην πλατεία Σαν Τζοβάννι της Ρώμης με πλήθος κόσμου.
Στη Νάπολη έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία ο αριστερός Αντόνιο Ινγκρόια (
Antonio Ingroia) κάνοντας αναφορά στον Τσε Γκεβάρα: «Ο Τσε Γκεβάρα είναι ο προφήτης της δικής μας επανάστασης, ένας μεγάλος επαναστάτης που έλεγε πως δεν υπάρχουν σωτήρες. Εγώ δεν είμαι σωτήρας, μια επανάσταση γίνεται όταν ο λαός αποφασίσει να ελευθερωθεί, χρειαζόμαστε το λαό για να ελευθερωθούμε από αυτή τη διεφθαρμένη και σάπια κάστα που κατέστρεψε τη χώρα».
Η «γκάφα» Μόντι
«Γκάφα» έχει χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του Μάριο Μόντι (
Mario Monti) περί αντίθεσης της Μέρκελ για άνοδό του στην εξουσία, ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι (Pierluigi Bersani), αποκλείοντας ταυτόχρονα το σενάριο ενός μεγάλου συνασπισμού.
Μπερσάνι: «Δυσαρεστήθηκα, μου φάνηκε περισσότερο μια γκάφα του Προφεσόρε (Μόντι), παρά μια πρωτοβουλία της Μέρκελ. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μια επέμβαση τέτοιου είδους από την Μέρκελ είναι αδιανόητη» είχε δηλώσει ο Μπερσάνι στο Radio 2.
Λέγεται ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει ακόμη και το 30%, όμως πολλοί αναλυτές επιμένουν ότι το πραγματικό ποσοστό των αναποφάσιστων δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% με 12%.

ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013

  • ΤΙ: Κοινοβουλευτικές εκλογές, εκλογή της Γερουσίας και Περιφερειακές εκλογές για τις περιφέρειες της Λομβαρδίας - Lombardia (με πρωτεύουσα το Μιλάνο), του Λατίου - Lazio (με πρωτεύουσα τη Ρώμη) και του Μολίζε - Molise (με πρωτεύουσα το Καμπομπάσο).  
  • ΠΟΤΕ:  Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει μετά τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ για τα Νομαρχιακά συμβούλια, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου.
  • ΠΟΙΟΣ: Για τις κοινοβουλευτικές, όσοι ψηφοφόροι έχουν συμπληρώσει το 18 έτος και για την εκλογή της Γερουσίας, όσοι έχουν συμπληρώσει το 25 έτος.
  • ΠΩΣ: Με ροζ ψηφοδέλτιο για το Κοινοβούλιο, με κίτρινο για τη Γερουσία και με πράσινο για τις περιφέρειες. Πάνω σε αυτά τα ψηφοδέλτια υπάρχουν όλα τα υποψήφια κόμματα μαζί. Ο ψηφοφόρος σημειώνει ένα X πάνω στο σύμβολο του κόμματος που προτιμά. Στο ροζ και στο κίτρινο ψηφοδέλτιο δεν εκφράζονται προτιμήσεις υποψηφίων (είναι δηλ. από τα ίδια τα κόμματα προκαθορισμένοι), ενώ στο πράσινο ο ψηφοφόρος μπορεί να γράψει μία μόνο προτίμηση.