Ιταλία: Η κρίση απειλεί τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς
Λιγότεροι τουρίστες και μειωμένη χρηματοδότηση για συντήρησή μεταξύ των προβλημάτων
Η Ιταλία κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όμως
δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται πως τα μνημεία και μουσεία της χώρας θα καταστραφούν εξαιτίας των περιορισμένων πόρων για τη συντήρησή τους, καθώς η οικονομική κρίση έχει κάνει την παρουσία της αισθητή στη γείτονα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Καστέλο του Ιουλίου Β', πρώην πάπα της Ρώμης και πάτρωνα του Μιχαήλ -Άγγελου, το μέλλον του οποίου παραμένει αβέβαιο. Οι ξεναγήσεις έχουν μειωθεί δραστικά, από καθημερινά σε μόλις μία ημέρα την εβδομάδα και μόνο κατόπιν ραντεβού, ενώ η συντήρηση των περίφημων τοιχογραφιών  του που κοσμούν τα παπικά διαμερίσματα σταμάτησε πολύ προτού ολοκληρωθεί.
Για τα 47 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει η Ιταλία, ο προϋπολογισμός έχει περικοπεί δραστικά. Τα χρήματα ίσα που φτάνουν για τη συντήρηση των μνημείων (πρόσφατα είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις σε τοίχους και αετώματα στον ιστορικό χώρο της Πομπηίας), υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού, ενώ  η ιταλική κυβέρνηση έχει προτείνει την πώληση πολλών ιστορικών κτιρίων για να μειώσει το χρέος της.
Το Καστέλο του Ιουλίου Β', ένα από τα δύο κάστρα της Ρώμης έχει ζήσει εποχές δόξας, αλλά έχει βιώσει και την μερική καταστροφή του εξαιτίας μιας θύελλας που το έπληξε στις αρχές του 16ου αιώνα, περίπου 60 χρόνια μετά την ανοικοδόμησή του και  επιδρομές πειρατών και εισβολέων. Πλέον όμως χιλιάδες ιστορικά κτίρια, ρωμαϊκά ερείπια, αναγεννησιακά μέγαρα, εκκλησίες και ανεκτίμητα έργα τέχνης ανταγωνίζονται για ένα μικρό κομμάτι της «πίτας» για να επιβιώσουν.

Πηγή
:  Το Βήμα