ΑΡΓΥΡΟΣ ΛΕΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Θρίαμβος στο Φεστιβάλ κινηματογράφου Βενετίας για τη «Miss Violence»

Τον Αργυρό Λέοντα, το δεύτερο βραβείο του Φεστιβάλ της Βενετίας, απέσπασε η ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά για την καλύτερη σκηνοθεσία - μία κορυφαία διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Ο Θέμης Πάνου απέσπασε το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία.

Η ταινία του Αβρανά είχε, από την πρώτη προβολή της στο Λίντο, εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς, τόσο με το θέμα της (μια ελληνική δυσλειτουργική οικογένεια που οδηγείται σε φριχτές καταστάσεις, σχόλιο πάνω στη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και όχι μόνο) όσο και με το στιλ της- ένα στιλ αυστηρό, απέριττο, που αν και έντονα ρεαλιστικό δεν άγγιζε καθόλου το νατουραλισμό.

Σημειώνεται πως αυτό είναι το δεύτερο Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου που κερδίζει Έλληνας σκηνοθέτης στη Μόστρα του κινηματογράφου. Το προηγούμενο ήταν το 1984 για την ταινία «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θ. Αγγελόπουλου, ενώ ο «Μεγαλέξαντρος» είχε τιμηθεί το 1980 με το FIPRESCI το 1980 στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας.

Η ταινία είχε κερδίσει νωρίτερα και το βραβείο της Ενωσης Κινηματογραφικών Κριτικών Ευρώπης και Μεσογείου, FEDEORA, ως την καλύτερη ταινία όσων συμμετέχουν στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα της Μόστρα.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν: Θέμης Πάνου, Ρένη Πιττακή, Ελένη Ρουσσινού, Σίσσυ Τουμάση, Καλλιόπη Ζωντανού, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Χλόη Μπολώτα, Μαρία Σκουλά, Νίκος Χατζόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας, Κώστας Ανταλόπουλος, Μαρία Καλλιμάνη, Βάσω Ιατροπούλου, Στέφανος Κοσμίδης, Χρήστος Λούλης, Άννα Κουτσαφτίκη, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιώτα Φέστα, Μάρθα Μπουζιούρη. 

Ο Χρυσός Λέοντας απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Sacro Gra» του ιταλού σκηνοθέτη Τζιανφράνκο Ρόσι το οποίο αναφέρεται στα άγνωστα και ποιητικά πρόσωπα που ζουν γύρω από την περιφερειακή λεωφόρο της Ρώμης, την «GRA».

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στον Κινέζο Τσάι Μινγκ-Λιάνγκ για το Jiaoyou (Αδέσποτα Σκυλιά), την ιστορία ενός άστεγου πατέρα και των δύο παιδιών του που αναγκάζονται να περιπλανώνται στους δρόμους της Ταϊπέι στην Ταϊβάν.

Συγχαρητήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε στον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Αβρανά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Πηγή: imerisia

Venezia: Leone d'argento a Miss Violence
Gran premio della giuria a Jiaoyou di Tsai Ming-Liang(ANSA) - ROMA, 7 SET - Il Leone d'argento alla Mostra di Venezia è andato a MISS VIOLENCE di Alexandros Avranas. Gran Premio della Giuria a JIAOYOU (STRAY DOGS) di Tsai Ming-Liang.

La Coppa Volpi per la migliore interpretazione maschile a THEMIS PANOU di Miss Violence. Il Premio Marcello Mastroianni ad un attore emergente a TYE SHERIDAN per Joe. Premio per la migliore sceneggiatura a STEVE COOGAN e JEFF POPE per Philomena di Stephen Frears. Premio speciale della Giuria a DIE FRAU DES POLIZISTEN di Philip Groening.