Δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica
Η «Συν-οικία» Πιττάκη ταξιδεύει μέχρι την Ιταλία

Μπορεί η οδός Πιττάκη στου Ψυρρή να φωτίστηκε με την εικαστική παρέμβαση της ομάδας εικαστικού φωτισμού Beforelight, της ομάδας Imagine the City και με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, όμως το φως από τους πολυελαίους της γιαγιάς και τα χειροποίητα φωτιστικά έφτασε μέχρι την Ιταλία.
Το άλλοτε σκοτεινό στενό στου Ψυρρή που πλέον και για έναν χρόνο θα φωτίζεται σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλες εικαστικές παρεμβάσεις, ταξίδεψε και στο ιταλικό αναγνωστικό κοινό χάρη στην εφημερίδα La Repubblica.
«Ζητήθηκε από τους κατοίκους να χαρίσουν τα φωτιστικά τους: από τη κουζίνα, τη κρεβατοκάμαρα, εκείνα της μόδας αλλά κι εκείνα που είναι ρετρό, σπασμένα, σκονισμένα, καινούρια ή παλιά. Τα συγκέντρωσαν, τα έπλυναν, τα επιδιόρθωσαν, και τα κρέμασαν σαν να είναι λαμπτήρες στο κέντρο του δρόμου. Το αποτέλεσμα είναι μια βροχή από 150 και περισσότερα οικιακά φωτιστικά που αναδεικνύει το Μοναστηράκι, μια περιοχή παλιά της Αθήνας, δίνοντας στο περιβάλλον κάτι το πιο οικείο», γράφει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα μεταφέροντας χάρη σε φωτογραφίες λίγο από την «προσωπική» ατμόσφαιρα της οδού Πιττάκη.
Πηγή
: protothema

 

Atene, i lampadari di casa illuminano le strade

Come essere nel proprio salotto. È questa l'idea che è venuta a due team di giovani designer ateniesi, Beforelight e Imagine the City, che per illuminare i quartieri della capitale greca si sono rivolti direttamente ai residenti.
Hanno chiesto loro di consegnare i propri lampadari: da cucina o da camera da letto, all'ultima moda o retrò, rotti, impolverati, nuovi o vecchi.
Li hanno raccolti, lavati, riparati e appesi come lampioni al centro della strada.
 Il risultato è una pioggia di oltre 150 coloratissimi lampadari di casa che riqualifica Monastiraki, un'area vecchia e abbandonata nel cuore di Atene, rendendo più familiare il quartiere.
Πηγή: la Repubblica