Ραγδαία αύξηση της βιολογικής παραγωγής καταγράφει το USDA
Επιμένει βιολογικά η Ιταλία

Οι γείτονες μας Ιταλοί φαίνεται να ξέρουν καλά από βιολογικά, αφού διαθέτουν και χρήματα και μεγάλες καλλιεργητικές εκτάσεις για την παραγωγή αυτών των προϊόντων που ολοένα και ανεβαίνουν και στην προτίμηση των καταναλωτών.
Παρά το ότι συμβαίνει στην Ελλάδα με την πληθώρα των απορριπτικών αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας, η Ιταλία δείχνει να έχει βρει τον τρόπο προώθησης του εν λόγω κλάδου του πρωτογενούς τομέα.
Σε πρόσφατη έκθεσή του, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (
USDA) καταγράφει ραγδαία ανάπτυξη του βιολογικού τομέα στην Ιταλία μιας και οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στα ιταλικά σουπερμάρκετ αυξήθηκαν κατά 6,1% το 2012.
«Βιολογικές» ευκαιρίες
Συγκεκριμένα, πάνω από το 50% της παραγωγών βιολογικών φρούτων καλλιεργείται στην Σικελία. Άλλες περιοχές που ειδικεύονται στην παραγωγή βιολογικών φρούτων είναι η Καμπανία και το Φρίουλι.
Στο σύνολό τους, οι πωλήσεις βιολογικών έφτασαν τα 2  εκατ. ευρώ ενώ οι εξαγωγές βιολογικών ανήλθαν στα 1,1 δισ. ευρώ για το 2011.
Τώρα η Ιταλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία όσον αφορά το σύνολο των βιολογικών γεωργικών εκτάσεων, και οι Ιταλοί ξοδεύουν κατά μέσο όρο 25 ευρώ το χρόνο για τα βιολογικά προϊόντα.
Δυστυχώς, γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν κάνουν πολύ δύσκολο για τους εισαγωγείς να φέρουν βιολογικά φρούτα και λαχανικά στην Ιταλία. Δεδομένου ότι ο Ιταλός καταναλωτής δεν είναι προσκολλημένος μόνο στα τοπικά βιολογικά προϊόντα υπάρχουν ευκαιρίες στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των βιολογικών.
Από το 1998, η Ιταλία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη βιολογικά καλλιεργούμενη έκταση, καθώς και με το μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών εκμεταλλεύσεων.
Ο συνδυασμός του καλού κλίματος, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, της οικονομικής στήριξης και της γεωγραφικής της εγγύτητας σε μεγάλες αγορές πυροδότησε την ανάπτυξη των βιολογικών στη γείτονα χώρα, η οποία μετρά 3 εκατ. ευρώ έσοδα από τον τομέα αυτό. (Γιαννακοπούλου Φανή)
Πηγή
: agronews