Ελλάς-Ιταλία τουριστική συμμαχία!

Θεσσαλονίκη - Philoxenia: Τουριστική «συμμαχία», με στόχο -μεταξύ άλλων- την κοινή έκφραση στις Βρυξέλλες, αλλά και τα διακρατικά τουριστικά προϊόντα, θα πρέπει να συγκροτήσουν τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου ν΄ αντιδράσουν στην οικονομική κρίση, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιταλικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Federturismo Confidustria), Ρέντζο Ιόριο (Renzo Iorio).
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε διαπιστώνονται παγκοσμίως δύο κυρίαρχες τάσεις: η συνεχής αύξηση των τουριστικών ροών για διακοπές αναψυχής και η στροφή προς τον πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τουρισμό, ένα είδος στο οποίο χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, αλλά και η Ισπανία, έχουν μεγάλο πλεονέκτημα. Ο κυριότερος εχθρός μας σήμερα είναι η αδυναμία μας, ως πολιτικοί και ως χώρες, να πορευτούμε μαζί. Είμαστε πολύ «κατακερματισμένοι», ως προς τον τρόπο με τον οποίο γινόμαστε γνωστοί στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Το να είμαστε τοπικιστές, όμως, δεν δουλεύει υπέρ μας στην παγκόσμια αγορά, χρειάζεται συνεργασία», σημείωσε.
Κοινό «μέτωπο» για την ανάδειξη του τουρισμού σε βασική βιομηχανία της ΕΕ
Ποια μορφή πρέπει να λάβει αυτή η συνεργασία; «Πρέπει να δουλέψουμε πιο στενά όλοι μαζί, για να κάνουμε
lobbying στην ΕΕ, ώστε να αναβαθμίσει τον τουρισμό σε βασική βιομηχανία για την Ευρώπη. Μέχρι σήμερα οι Βρυξέλλες δεν είχαν τέτοια πολιτική, εν μέρει επειδή στις ισχυρές βόρειες χώρες υπερέχουν άλλοι κλάδοι της οικονομίας. Αν πάμε ένας-ένας στην Ευρώπη, δεν θα εισακουσθούμε. Πρέπει να πάμε όλοι μαζί», εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο κ.Ιόριο, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το 1ο συνέδριο τουρισμού του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο της 28ης διεθνούς έκθεσης Philoxenia.

Σημαντικό εργαλείο η «Magna Graecia»
Ερωτηθείς αν αυτή η άτυπη συμμαχία θα πρέπει να περιλαμβάνει και κοινά πακέτα τουρισμού, ο κ.Ιόριο επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, για παράδειγμα, θα μπορούσαν κάλλιστα να δημιουργήσουν ένα νέο προϊόν, χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο την παράδοση της «
Magna Graecia», ενώ αντίστοιχες συνέργειες μπορούν ν΄αναπτυχθούν και με άλλα κράτη. «Είναι σημαντικό να προβάλλουμε διακρατικές πρωτοβουλίες μεταξύ των χωρών μας, όπως για παράδειγμα διασυνοριακά φεστιβάλ κάθε είδους, που προσελκύουν το ενδιαφέρον», υπογράμμισε.
Το παιχνίδι το κερδίζει όποιος γίνεται «ορατός»
Κατά τον ίδιο, μεγάλη πρόκληση αποτελεί ακόμη το γεγονός ότι «οι πελάτες του παγκόσμιου τουρισμού, που μέχρι δέκα χρόνια πριν, απευθύνονταν σε ένα τουριστικό γραφείο και ρωτούσαν πού μπορούν να πάνε, τώρα κάνουν αναζήτηση στο Ιντερνετ και όταν φτάσουν στο ταξιδιωτικό πρακτορείο απλά λένε ‘’Θέλω να με πας εκεί’’. Κατά συνέπεια, το να γίνουμε ‘’ορατοί’’, ιδίως ως μεμονωμένες τουριστικές επιχειρήσεις, είναι καθοριστικής σημασίας. Πρέπει να εμφανιζόμαστε στην κορυφή όταν ο πελάτης καταρτίζει τη λίστα των επιλογών του», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ποιες μορφές τουρισμού πρέπει να ποντάρουμε το 2013
Παρότι το 2013 θα είναι όπως είπε, μια από τις δυσκολότερες χρονιές για τον τουρισμό, όχι μόνο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και παγκοσμίως, οι φορείς του κλάδου πρέπει να δουλέψουν πάνω στις ευκαιρίες.
«Οι ευκαιρίες αυτές είναι, όπως προανέφερα, η στροφή στον πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τουρισμό, όπου έχουμε το πλεονέκτημα, αλλά και στις σύντομες αποδράσεις αναψυχής, της τάξης των τεσσάρων έως επτά ημερών όπου επίσης μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Παράλληλα, πρέπει να μιλήσουμε σε πελάτες ακόμη και πολύ μακρινών αγορών και μάλιστα κατά προτίμηση στη γλώσσα τους. Πρέπει να διηγηθούμε καλές ιστορίες, να κάνουμε τους ανθρώπους να ερωτευτούν τον προορισμό μας», πρόσθεσε.
Ο τουρισμός αναψυχής αποδίδει μεν σημαντικά έσοδα, αλλά δυστυχώς οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα: την κάθετη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κλάδου, λόγω της κρίσης. «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε το πρόβλημα της πτωτικής πορείας των οικονομιών μας κι αυτό μας επηρεάζει αρνητικά. Ο τουρισμός αναψυχής είναι σημαντικό κομμάτι των εσόδων μας, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε αυτό τα πεδίο επηρεαζόμαστε από την πτώση του ΑΕΠ,η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία επίσης. Για αυτό πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να πάρουμε μεγαλύτερο κομμάτι του τουρισμού αναψυχής, ώστε να αναπληρώσουμε αυτή την πτώση», πρόσθεσε.
«Ίσα βάρκα, ίσα πανιά» για τον ιταλικό τουρισμό το 2013
Κληθείς να σχολιάσει τις προοπτικές του ιταλικού τουρισμού ειδικότερα, για το έτος 2013, ο κ. Ιόριο επισήμανε ότι, κρίνοντας από τις παγκόσμιες εξελίξεις, εκτιμά ότι το επόμενο έτος θα κλείσει για την Ιταλία σε ουδέτερο έδαφος. «Ελπίζω σε μια μικρή αύξηση, της τάξης του 1%-2% στον τομέα των διακοπών αναψυχής, αλλά θεωρώ ότι η πτώση στον επιχειρηματικό τομέα του τουρισμού θα συνεχιστεί και στο πρώτο εννεάμηνο του 2013, οπότε το έτος θα κλείσει ουδέτερα. Στο τελευταίο τέταρτο του 2013 εκτιμώ και ελπίζω ότι θα δούμε κάποια περιθώρια ανάκαμψης», εκτίμησε.
Αντίστοιχη εκτιμά ότι θα είναι η τάση συνολικότερα για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, σημειώνοντας ότι αν δεν αλλάξει η αντίληψη που διαδίδεται και αναπαράγεται μέσω των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την κατάσταση στις χώρες της περιοχής (προβληματική προσβασιμότητα, ασφάλεια, κοινωνικές αναταραχές), τότε υπάρχει φόβος η αρνητική δημοσιότητα, π.χ., για την Ισπανία, να επηρεάσει τις προοπτικές του τουρισμού.

«Σε αρκετές περιπτώσεις, τα προβλήματα στα μέσα μεταφοράς, λόγω απεργιών για παράδειγμα, λειτουργούν αρνητικότερα για τον τουρισμό, από ό,τι οι κοινωνικές αναταραχές, γιατί οι τουρίστες πλέον έχουν συχνά λιγότερο χρόνο και λιγότερα χρήματα να διαθέσουν στις χώρες όπου ταξιδεύουν, οπότε η προβληματική πρόσβαση, η δυσκολία κίνησης, επηρεάζει τις αποφάσεις τους. Οι υποψήφιοι έχουν πλέον τόσα μέρη να επισκεφτούν, που αν τους δυσκολέψουμε την πρόσβαση, τους χάνουμε», κατέληξε.

Ελληνικά εστιατόρια με… ιταλική τεχνογνωσία
Τα …«φώτα» της, στην προσπάθεια της Ελλάδας για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, αλλά και για τη χρησιμοποίηση ελληνικών πρώτων υλών και εκτός των συνόρων, φαίνεται ότι θα δώσει στα αμέσως επόμενα χρόνια η Ιταλία, η οποία εφαρμόζει ήδη με επιτυχία το πρόγραμμα «Ιταλικά εστιατόρια ανά τον κόσμο».
Την πιθανότητα συνεργασίας των δύο χωρών για τη μεταφορά ιταλικής τεχνογνωσίας, με στόχο την υλοποίηση ενός προγράμματος τύπου «Ελληνικά εστιατόρια ανά τον κόσμο», γνωστοποίησε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών Ιταλίας (
ISNART), Πιέρο Ζαγκάρα (Piero Zagara). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αναμένεται να «τρέξει» στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας, που υπεγράφη πρόσφατα με το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης.
«Ελπίζω ότι θα δούμε στα επόμενα χρόνια ΄΄Ελληνικά Εστιατόρια ανά τον κόσμο΄΄, τα οποία δεν θα προβάλλουν απλά την ελληνική κουζίνα, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούν ελληνικές πρώτες ύλες, όπως τα Ιταλικά χρησιμοποιούν ιταλικές. Σήμερα, χάνονται πολλά χρήματα, δεκάδες δισ. ευρώ, από τη νόθευση της προέλευσης πρώτων υλών και τροφίμων, που ‘’βαφτίζονται’’ ιταλικά χωρίς να είναι. Μέσα από το πρόγραμμα καταφέραμε στα πιστοποιημένα ιταλικά εστιατόρια ανά τον κόσμο να χρησιμοποιούνται ιταλικές πρώτες ύλες, αλλά και να αναφέρεται η περιφέρεια από όπου προέρχονται. Πχ, προσούτο Πάρμας, βασιλικός Λιγουρίας κτλ», εξήγησε, μιλώντας από το βήμα του 1ου συνεδρίου τουρισμού, που διοργανώνει –στο πλαίσιο της 28ης
Philoxenia- ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας-Θράκης.
Πέντε εστιατόρια πιστοποιήθηκαν ως ιταλικά στη Β. Ελλάδα
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σήμα Ιταλικής Φιλοξενίας-Ιταλικά Εστιατόρια στον κόσμο», μόνο στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ήδη αποκτήσει τη σχετική πιστοποίηση πέντε εστιατόρια. Τα εστιατόρια που λαμβάνουν το σήμα, πέραν του ότι πρέπει να έχουν τουλάχιστον έναν υπάλληλο που μιλάει ιταλικά και ένα σεφ με πιστοποιημένη γνώση/εμπειρία στην ιταλική κουζίνα, πρέπει να προσφέρουν κατ’ ελάχιστον 51% ιταλικά πιάτα και παραδοσιακές συνταγές της Ιταλίας, καθώς και ιταλικά κρασιά-ΠΟΠ σε ποσοστό τουλάχιστον 30% και ιταλικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει λοιπόν και για ελληνικά εστιατόρια ανά τον κόσμο, εφόσον η πρωτοβουλία προχωρήσει. «Πρόσφατα υπογράψαμε τη συμφωνία με το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης (σ.σ. η συμφωνία αφορούσε γενικότερα θέματα ενίσχυσης εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας) και στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος στην ανάπτυξη συνεργασιών […]
Project όπως αυτά που εφαρμόζει η Ιταλία, δηλαδή το ‘’Σήμα Ιταλικής Φιλοξενίας’’, το ‘’Ιταλικά εστιατόρια ανά τον κόσμο΄΄ και το ‘’Ιταλική φιλοξενία in tour’’, μπορούν κάλλιστα να μεταφερθούν με επιτυχία και στην Ελλάδα και είναι ευκαιρία να αναπτύξουμε ορισμένα εξ αυτών από κοινού», σημείωσε ο κ.Ζαγκάρα.
«Τα κανάλια λένε τρελά πράγματα για την Ελλάδα, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική»
Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην πλασματική εικόνα, που αναπαράγεται διεθνώς για την κατάσταση στην Ελλάδα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική: «Τα κανάλια λένε τόσο τρελά πράγματα για την Ελλάδα, που φοβάσαι να έρθεις. Αναρωτιέσαι: τι γίνεται εκεί, πόλεμος; Όταν όμως φτάνεις σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, βλέπεις μια ωραία πόλη, με ποιοτικά εστιατόρια γεμάτα κόσμο και πάρα πολλούς νέους. Ο μεγαλύτερος πόρος μας για τον τουρισμό είναι ο ίδιος ο τόπος»…
Απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο, ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, Χρήστος Σαραντόπουλος, επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας, αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- στις πολύ ευνοϊκές προοπτικές ευρύτερης συνεργασίας των δύο χωρών, υπενθυμίζοντας ότι –για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια- η Ιταλία παραγκώνισε πέρυσι τη Γερμανία από την πρώτη θέση της λίστας των κυριότερων πελατών για τα ελληνικά προϊόντα.

Πηγή: aggelioforos
ΕΔΩ ο κατάλογος με όλα τα πιστοποιημένα Ιταλικά εστιατόρια στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών Ιταλίας ISNART!