Ελλάδα
-Ιταλία. Διάλογοι μεταξύ δύο πολιτισμών

(Διάλεξη / Συναυλία του συνόλου Latinitas Nostra)
Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00 - 21.30
Auditorium Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

·         Διάλεξη του Καθ. Γεράσιμου Δ. Παγκράτη:  Το εμπόριο και η ναυτιλία των Ελλήνων υπηκόων της Βενετίας τον 16ο αιώνα”.
Στα μέσα του 16ου αιώνα, ακριβώς στην περίοδο που το εμπορικό ναυτικό της Βενετίας είχε φτάσει στη μεγαλύτερη ακμή του, άρχισαν να εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια της μελλοντικής παρακμής του. Τα κενά που άφησαν οι Βενετοί ευγενείς και πολίτες άρχισαν να καλύπτονται σταδιακά από τους υποτελείς και τους ξένους. Στη διάλεξη επιχειρείται να αναδειχθεί κυρίως η συμμετοχή των Ελλήνων επιχειρηματιών στο θαλάσσιο εμπόριο της Βενετίας, καθώς και η συμβολή τους στην οικονομία και το εμπόριο της Βενετίας.

·         Διάλεξη της Λέκτορος Ρουμπίνης Δημοπούλου : “Ακολουθώντας τη ρότα της Γαληνότατης -  ένα ταξίδι του 1500 από τη Βενετία στην Κωνσταντινούπολη”.

Το 16ο αιώνα με αφετηρία τη Βενετία λόγιοι της Δύσης επιχειρούν το ταξίδι στην Ανατολή, ωθούμενοι από την ουμανιστική τους παιδεία, αναζητώντας τα απομεινάρια του μεγαλείου της κλασικής αρχαιότητας. Ο ιταλικής καταγωγής και παιδείας Hugo Favolius συγγράφει στη λατινική γλώσσα το δικό του έπος Hodoeporici Byzantini Lib. III (εκδ. 1563) και μεταφέρει την εμπειρία του ταξιδιού του προς και από την Κωνσταντινούπολη. Το ποιητικό του κείμενο ακολουθεί τη ρότα του και αποκαλύπτει μοναδικές πτυχές δύο κόσμων: της Δύσης και της Ανατολής.

* Ώρα 20:00 Vin d’honneur

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Συναυλία μουσικής μπαρόκ της Βενετίας του συνόλου Latinitas Nostra
Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε), Ιάσων Ιωάννου (βιολοντσέλο μπαρόκ), Ανδρέας Λινός (βιόλα ντα γκάμπα), Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο / καλλιτεχνική διεύθυνση), Θεοδώρα Μπάκα (μέτζο σοπράνο).
Το μεταβλητό συγκρότημα πρώιμης και μπαρόκ μουσικής Latinitas Nostra ιδρύθηκε από την Εταιρεία Συναυλιών Φόρμιγξ, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον τσεμπαλίστα Μάρκελλο Χρυσικόπουλο και αποσκοπεί στην προβολή των άμεσων ή έμμεσων ελληνικών επιδράσεων στη διαμόρφωση της δυτικής μουσικής δημιουργίας.
Πληροφορίες
Ημερομηνία: Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012
Ωράριο: 19.00 - 21.30
Τόπος: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47)
Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Σε συνεργασία με: Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Με την υποστήριξη της Περιφέρειας του Βένετο