Έφυγε από τη ζωή ο πατέρας της nutella

Ο Michele Ferrero, ο οποίος έφυγε το Σάββατο από τη ζωή, έγινε ο πρώτος Ιταλός βιομήχανος της μεταπολεμικής περιόδου, που άνοιξε εγκαταστάσεις και λειτουργικές έδρες στο εξωτερικό, κάνοντας την εταιρεία ένα διεθνή όμιλο.

Πρέπει να πάμε πίσω την δεκαετία του σαράντα για να ανακαλύψουμε τις ρίζες αυτής της επιτυχίας. Στα χρόνια που οι κύριοι Piera και Pietro, γονείς του Michele, κατόρθωσαν να μετατρέψουν ένα ζαχαροπλαστείο σε εργοστάσιο.

Η Nutella "γεννήθηκε" στη δεκαετία του 40 από τον Pietro Ferrero, ιδρυτή της Ferrero Company. Εκείνη την εποχή υπήρχε έλλειψη σοκολάτας λόγω των χαμηλών ποσοτήτων κακάο εξαιτίας του B' Παγκοσμίου Πολέμου.
O πατέρας Ferrero χρησιμοποίησε φουντούκια που υπήρχαν σε αφθονία στη βορειοδυτική Ιταλία (Piedmont region) για να αυξήσει τις προμήθειες σοκολάτας.

Η Nutella στην αρχική της μορφή ονομαζόταν “Pasta Gianduja”. Το πρώτο συνθετικό (Pasta) σημαίνει πάστα και το δεύτερο (Gianduja) αναφέρεται σε έναν καρναβαλικό χαρακτήρα που θα βρούμε στις πρώτες διαφημίσεις του προϊόντος.
Η Pasta Gianduja αρχικά κυκλοφόρησε σε καρβέλια τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε οι μητέρες να κόβουν κομμάτια και να φτιάχνουν sandwich στα παιδιά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλά παιδιά πετούσαν το ψωμί και έτρωγαν μόνο την Pasta Gianduja.

Αυτά τα πρώτα αποφασιστικά βήματα τα οφείλουν στα προϊόντα που έφεραν στον κόσμο, ο Pietro Ferrero και ο γιος του Michele, τότε πολύ νέος.Ένας άλλος παράγοντας επιτυχίας ήταν το αποτελεσματικό δίκτυο πωλήσεων που οργανώθηκε από τον Giovanni, αδελφό του, ο οποίος πέθανε νέος το 1949. Το 1959 ο όμιλος Ferrero εγκαθίσταται σε ένα εργοστάσιο κοντά στην γαλλική πόλη Ρουέν. Βρήκαν εκεί ένα εργοστάσιο υφαντουργίας και έκριναν ότι οι εργάτες υφαντουργίας είχαν εξειδίκευση χρήσιμη στη σοκολατοποιία.

Το εργοστάσιο λανσάρει από το 1961 τα σοκολατάκια Mon Chéri και ένα νέο άλειμμα με την ονομασία La Tartinoise, το γαλλικό αντίστοιχο της « Supercrema». Το 1964 ο όμιλος Ferrero κρίνει ανεπιτυχές το όνομα « Supercrema» και ψάχνει μια ονομασία που να συμπεριλαμβάνει τη λέξη «φουντούκι». Πέφτουν στο τραπέζι οι ονομασίες Nutsy, Nutina, Nussina και Nusscrem. Επιλέγεται τελικά το nutella.

Η αγαπημένη συνήθεια της Nutella μέσα στην ιστορία


Η ιστορία της Ferrero έφτασε στη Τρίτη γενεά. Ο Pietro και ο Giovanni Ferrero, γιοί του Michele και της Maria Franca, είναι στην αρχηγία του Ομίλου σαν διαχειριστές. Υπό την καθοδήγησή τους, η επέκταση της εταιρείας συνεχίζεται. Είναι επομένως ένα σύνολο που βασίζεται και σήμερα όπως και στο παρελθόν σε μια οικογενειακή δομή.

Εν συντομία, πίσω από το σήμα, τα ισοζύγια και την επέκταση μιας εταιρείας πολυεθνικής, υπάρχει μια ιστορία του παρελθόντος του παρόντος και του μέλλοντος μιας ιδιοφυούς και δυνατής οικογένειας του Πιεμόντε (νομός της Βόρειας Ιταλίας με πρωτεύουσα το Τορίνο).


VIVEVA A MONTECARLO
Addio a Michele Ferrero
Il «papà» della nutella aveva 89 anni

Con lui l’azienda piemontese è diventata un colosso mondiale


È morto a Montecarlo, dopo mesi di malattia, Michele Ferrero, 89 anni, proprietario dell’omonimo gruppo dolciario. Lo rende noto la stessa azienda di Alba, dove verrà allestita la camera ardente. Non è ancora stata resa nota la data dei funerali.

L’artefice del boom

Nato a Dogliani il 26 aprile 1925, Michele Ferrero è stato l’artefice dello sviluppo - in Italia e all’estero - dell’azienda fondata dal padre Pietro nel 1946. Sotto la sua direzione l’azienda della Nutella è infatti diventata uno dei principali gruppi dolciari a livello mondiale, presente in 53 Paesi con oltre 34.000 collaboratori e 20 stabilimenti produttivi e 9 aziende agricole. E sempre per suo volere nasce, nel 1983, la Fondazione Ferrero, che oltre ad occuparsi degli ex dipendenti promuove iniziative culturali e artistiche. «Lavorare, creare, donare», le tre parole che compaiono nel logo della Fondazione del Gruppo, nel dna del quale è impressa la responsabilità sociale, un valore su cui Michele Ferrero ha insistito per tutta la vita. Fino all’ultimo Michele è stato assistito dalla moglie, Maria Franca, e dal figlio Giovanni, al vertice del Gruppo come unico amministratore delegato dopo la morte nel 2011 del fratello Pietro.

Πηγή: http://e-italika.blogspot.gr/2015/02/nutella.html