Έφυγε από τη ζωή η ιταλίδα ηθοποιός Φράνκα Ράμε (Franca Rame)
σύζυγος του Ντάριο Φο (Dario Fo)

Μιλάνο
Πέθανε σήμερα η Franca Rame, σε ηλικία 84 ετών.
Η ιταλίδα ηθοποιός και σύζυγος του Ντάριο Φο (θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος, ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης και συνθέτης. Πήρε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1997) ήταν άρρωστη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις 19 Απριλίου του περασμένου έτους είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πέθανε στο Μιλάνο, στο σπίτι του
ς στην Porta Romana, σήμερα το πρωί (Τετάρτη 29/5) στις 08.50 π.μ.
Κλήθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες (118) και μάλιστα ο
ι διασώστες  εξήγησαν ότι προσπάθησαν  να επαναφέρουν στη ζωή την ηθοποιό, αλλά δεν ήταν σε θέση πια να κάνουν κάτι, αφού όπως  διαπιστώθηκε  λίγο αργότερα, είχε φύγει από τη ζωή.  Η Franca Rame, είχε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στις 19 Απριλίου του περασμένου έτους στο σπίτι της και μάλιστα είχε μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο, όπου είχε νοσηλευτεί για αρκετές ημέρες. Η κατάσταση της υγείας της έκτοτε δεν είχε βελτιωθεί.

Η ζωή της ήταν  αφιερωμένη στο θέατρο, αλλά και στην πολιτική και τα κοινά  - Γεννήθηκε στο Parabiago το 1929 εντελώς τυχαία... και ξεκίνησε την καριέρα της ήδη από νεογέννητο! Από το Parabiago περνούσε ο περιφερόμενος θίασος των γονιών της την μέρα που γεννήθηκε! Αμέσως μετά τη γέννηση πήρε τον πρώτο της ρόλο, το ρόλο του νεογέννητου, κατά τη διάρκεια παραστάσεων που δίνονταν από το θίασο της οικογένειας.  Και οι δύο γονείς της εργάστηκαν στο χώρο του Θεάματος. Στη συνέχεια, στη δεκαετία του '50 με μια από τις αδελφές της εργάστηκε στο περιοδικό του Marcello Marchesi και στην παράσταση “Ghe pensi mi ".  Το 1954, παντρεύτηκε τον Dario Fo στη Βασιλική του Sant'Ambrogio στο Μιλάνο. Από  το γάμο τους  γεννήθηκε ένας γιος, ο Jacopo. Οι δυο τους δεν ήταν μόνο σύντροφοι στη ζωή, αλλά και στην πολιτική και κοινωνική δράση, αφού έγραψαν μαζί πολλές απ’ της σελίδες της σύγχρονης ιταλικής Ιστορίας. Στο χώρο του Πολιτισμού συνεργάστηκαν με τη δημιουργία το 1958 του δικού τους θίασου, της Θεατρ. Εταιρείας Ντάριο Φο-Φράνκα Ράμε, που σημείωσε σημαντική επιτυχία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Η Φράνκα είχε από μικρή έρθει σε επαφή όχι μόνο με το θέατρο, αλλά και με την πολιτική και τα κοινά, αφού ο πατέρας της Ντομένικο Ράμε ήταν στρατευμένος στη Σοσιαλιστική ιδεολογία και όπως είχε δηλώσει η ίδια θυμάται πως επισκέπτονταν κατειλημμένα εργοστάσια και διέθεταν συχνά τις εισπράξεις από τις παραστάσεις για το χτίσιμο διαφόρων ιδρυμάτων. Γνωρίζοντας το Ντάριο Φο μοιράζεται πια μαζί του το πάθος για την πολιτική και τα κοινά.  Και οι δύο αγκάλιασαν το κίνημα του '68, εμπειρία η οποία στη συνέχεια οδηγεί να ενταχθούν στις τάξεις του φεμινιστικού κινήματος στη δεκαετία του '70.  Πολλές επιτυχίες, αλλά και δράματα.  Όπως η απαγωγή και ο βιασμός της το 1973 από πέντε νεο-φασίστες.  "Έχω υποστεί κάθε μορφή βίας", έγραφε η ηθοποιός στην ιστοσελίδα της.  Το αδίκημα τελικά  παραγράφηκε μετά από 25 χρόνια.  Από αυτή την εμπειρία προήλθε και το έργο: "Ο βιασμός", ένας συγκλονιστικός θεατρικός μονόλογος (1975).
 Στη συνέχεια, το 2006 εξελέγη στη Γερουσία με το κόμμα “Italia dei Valori” του Antonio di Piero (πρώην δικαστικός, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες για το μεγάλο σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς του ’90, υπόθεση γνωστή ως “mani pulite”).


Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον συγκλονιστικό δραμματικό μονόλογο "Lo stupro" ΕΔΩ.
(από την εκπομπή Fantastico του Adriano Celentano το 1988)