Από τον Δεκέμβριο η έκθεση «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας».
«Πριγκίπισσες της Μεσογείου» καταφθάνουν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης!
Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Ιταλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και την Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Αθήνα: Τις «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας» υποδέχεται το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για μία ξεχωριστή έκθεση που στόχο έχει να αναδείξει τη μεσογειακή διάσταση του ρόλου των γυναικών στην αυγή της Ιστορίας, δηλαδή από τον 10ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα π.Χ.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 24 σύνολα από ταφές γυναικών από την Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Μακεδονία, Κρήτη), την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία.
Μέσα από τις ταφές που έχουν επιλεχθεί, η συγκέντρωση πλούτου και κτερισμάτων από τη μια μεριά αλλά και η συγγένεια των ταφικών εθίμων από την άλλη, δημιουργούν ένα ιδεολογικό ρεύμα και μια κοινωνική διάσταση, καθώς φαίνεται ότι οι γυναίκες αυτές υψηλού κύρους στις κοινωνίες τους, υπήρξαν φορείς μεταφοράς πολιτισμικών και ιδεολογικών στοιχείων.
Η επιλογή με αντικείμενα από συγκεκριμένες υπαρκτές γυναίκες (δηλαδή όχι μυθικές ή άλλες μορφές) είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της έκθεσης καθώς δίδει μια πραγματική, χειροπιαστή διάσταση όπου πρωταγωνιστούν συγκεκριμένες νεκρές και επομένως, το ανθρώπινο στοιχείο είναι καθοριστικό.
Δίδεται έτσι η ευκαιρία να συζητηθούν ερμηνευτικά ζητήματα και προσεγγίσεις του γυναικείου ρόλου στις κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, μέσα από απτά στοιχεία.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2013 και την επιμέλειά της υπογράφουν ο καθηγητής και διευθυντής του ΜΚΤ Νίκος Σταμπολίδης και η αρχαιολόγος Μιμίκα Γιαννοπούλου.
Οι προετοιμασίες για την έκθεση είναι εντατικές, αν και δεν λείπουν και οι δυσκολίες. Οι τελευταίες σχετίζονται κυρίως με την ασφάλιση των έργων που έρχονται από το εξωτερικό. Η χώρα μας θεωρείται πλέον από τις «δύσκολες» λόγω της κρίσης και των κινδύνων που πιθανόν γεννά αυτή, και τα ασφάλιστρα ανεβαίνουν. Αν δεν γίνει κάτι με την κρατική εγγύηση, η μεταφορά εκθεμάτων ή εκθέσεων από το εξωτερικό στη χώρα μας σύντομα θα είναι σχεδόν -ή και εντελώς- απαγορευτική.