«Ένας υπηρέτης με δύο αφεντικά» του Carlo Goldoni στο θέατρο Μουσούρη
Μπορεί να πρόκειται για ένα κλασικό έργο, αλλά αυτή η διασκευή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «γενναία».
Παραμένοντας πάντα στην Ιταλία, ο Πέτρος Φιλιππίδης και Χρήστος Σιμαρδάνης μεταφέρουν την πλοκή στον 20ο αιώνα και συγκεκριμένα στις δεκαετίες του '50 και '60, με φόντο την Ιταλική Μαφία στην υπέροχη και νωχελική Βενετία.
Ο Γκολντόνι είχε «κεντήσει», με καμβά την πλαστοπροσωπία, μία κωμωδία παρεξηγήσεων, που κυριολεκτικά εξαργυρώνει επί σκηνής όλη την γκάμα του θεατρικού αστείου. Αυτή η παράμετρος παραμένει ισχυρή και στην παράσταση του «Μουσούρη», καθώς με «όπλο» το γέλιο, η παράσταση αποτελεί ένα αξέχαστο μάθημα ζωής, με μηνύματα για την ίδια την ύπαρξή μας, την αγάπη, τον έρωτα και φυσικά την εξουσία.
Η διαχρονικότητα, εξάλλου, των κλασικών έργων, είναι στην εποχή μας πιο ορατή και αντιληπτή από κάθε άλλη φορά, και αυτός είναι ένας από τους άξονες, επάνω στον οποίο δούλεψαν οι συντελεστές της παράστασης. Στο επίκεντρο του έργου, ένας πανούργος υπηρέτης, που δουλεύει για δύο αφεντικά, περιστοιχισμένος από χαρακτήρες απερίγραπτους.
Ένα κορίτσι μεταμφιεσμένο σε δίδυμο αδελφό της, η οποία ψάχνει τον αγαπημένο της που κατηγορείται για φόνο, ένας νεαρός που προσβλέπει σε μια καριέρα στην όπερα για να ξεφύγει από τη μαφιόζικη φαμίλια του, ένας υπερφίαλος δικηγόρος, ένας αρχιμαφιόζος πατέρας και διάφορες άλλες προσωπικότητες, που «απογειώνουν» τη χιουμοριστική διάθεση του έργου, δημιουργώντας σωρεία μπερδεμάτων και παρεξηγήσεων. Ένα κλασικό έργο σε μια σύγχρονη παράσταση, γιατί το καλό θέατρο «ζει» στο κέντρο της Αθήνας.
«Ένας Υπηρέτης με Δύο Αφεντικά», του Κάρλο Γκολντόνι
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ : ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ -ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΑΡΔΑΝΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΣΚΗΝΙΚΑ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ : ΚΛΑΙΡ ΜΠΡΕΪΖΓΟΥΕΛ
ΚΙΝΗΣΗ : ΕΛΠΙΔΑ ΝΙΝΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΑΚΩΒΟΣ ΔΡΟΣΟΣ
ΔΙΑΝΟΜΗ: Πέτρος Φιλιππίδης, Τάκης Παπαματθαίου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Άννα Μονογιού, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Πάνος Βλάχος, Ηλίας Γιαννάκης, Σταυρίνα Ψιμοπούλου, Σπύρος Μπιμπίλας.
Έναρξη: Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ: 19:00
ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ: 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΑΪΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 18:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 20 €
ΛΑΪΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 16 €
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ: 14 €
ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 22 €
ΠΕΜΠΤΗ: ΑΝΕΡΓΟΙ – ΑΝΩ ΤΩΝ 65 ΕΤΩΝ– ΝΕΟΙ ΕΩΣ 26 ΕΤΩΝ: 14 €
ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ (ΜΟΥΣΟΥΡΗ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΑΘΗΝΩΝ): 42€ (3 x 14€)
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ www.boxoffice.gr
ΘΕΑΤΡΟ «ΜΟΥΣΟΥΡΗ», Πλατεία Καρύτση 7
τηλ.: 210 3310936.

Πηγή: e-go