Η ιστορία και η τέχνη του παγωτού αποτυπώνεται στο πρώτο μουσείο που ανοίγει τις πύλες του για το ευρύ κοινό, έξω από την Μπολόνια της Ιταλίας, προς τιμήν των παρασκευαστών της γλυκιάς, δροσερής απόλαυσης.
Οι επισκέπτες του μουσείου θα μπορούν να θαυμάσουν από κοντά στην πρώτη γραπτή συνταγή παγωτού, δέκα χιλιάδες φωτογραφίες και ντοκουμέντα αλλά και αρχαίες συσκευές παρασκευής παγωτού, από ξύλο και σίδερο.
Το μουσείο ιδρύθηκε με την βοήθεια της ιταλικής εταιρείας Carpigiani , παγκοσμίως αναγνωρισμένη στο χώρο των συσκευών παγωτού.
Όπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» η Λουτσιάνα Πογιότι, ιστορικός παγωτού και έφορος του νέου μουσείου, το παγωτό παρασκευάστηκε τον 17ο αιώνα στην Φλωρεντία με τη βοήθεια αυγών και κρέμας.
Χτυπώντας το μείγμα με μία απλή κουτάλα και εν συνεχεία βάζοντάς το στο ψυγείο, είχαμε το πρώτο παγωτό, η τιμή του οποίου ήταν τόσο τσουχτερή που μόνο οι αριστοκράτες μπορούσαν να την απολαύσουν, επισημαίνει η Ιταλίδα ιστορικός.
Η διάδοσή του στον υπόλοιπο κόσμο επιτεύχθηκε τον 19ο αιώνα με τη βοήθεια των Ιταλών που μετανάστευσαν σε διάφορα σημεία της γης .
Αν και οι πύλες του μουσείου για το ευρύ κοινό θα ανοίξουν επισήμως το Σεπτέμβριο, αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινούν οι πρώτες οργανωμένες
επισκέψεις .
Όσοι ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν παλιές καλές παγωμένες συνταγές, δεν έχουν παρά να δηλώσουν συμμετοχή.
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=209841

gelatomania
Avevamo l’Università, mancava il Museo del gelato. Non più
Caldo. E a noi il caldo va a genio così così. Infatti sbaviamo per il gelato, e troviamo rinfrescate qualsivoglia notizia lo riguardi, specie quelle buone. Vi riconoscete nel ritratto? Bene, allora la prossima volta che andate a Bologna ricordatevi del primo e (con ogni probabilità) unico Museo del Gelato al mondo. Nel Gelato Museum Carpigiani, leader mondiale nella produzione di macchine per il gelato cui si deve anche la prima Università del gelato, troveranno spazio oltre 20 macchine originali incluse le più antiche, manuali, in legno e acciaio; 10.000 fotografie e documenti storici; la prima ricetta di gelato mai scritta; visite guidate, degustazioni e gli inevitabili laboratori didattici.Ottenuto riconvertendo una porzione di oltre 1000 metri quadrati dello stabilimento Carpigiani ad Anzola Emilia, pochi chilometri fuori Bologna, e costato oltre un milione di euro, il museo sarà inaugurato il prossimo 27 settembre.
http://www.dissapore.com/piccola-notizia/apre-museo-gelato-carpigiani-bologna/