55η Μπιενάλε της Βενετίας (Φαντασία και δημιουργία)

 

Καλλιτέχνες, εραστές της τέχνης και συλλέκτες έχουν συγκεντρωθεί στη Βενετία με αφορμή την 55η Μπιενάλε που άνοιξε τις πύλες και αυτή τη χρονιά με δυναμικά και πληθωρικά έργα 150 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας συμμετέχουν 88 χώρες.


Η Ανγκόλα, με την πρώτη της εθνική συμμετοχή κατόρθωσε να κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι της διοργάνωσης. Με ένα βραβείο έκπληξη στο εθνικό περίπτερο της Ανγκόλας και τεράστιες ουρές στην είσοδο για ένα εισιτήριο, άνοιξε σήμερα η αυλαία της 55ης Μπιενάλε εικαστικών τεχνών στην Βενετία.Το περίπτερο της Ανγκόλα που βρίσκεται εκτός του κεντρικού εκθεσιακού χώρου στεγάζεται στο εντυπωσιακό Παλάτσο Τσίνι και προτείνει στους επισκέπτες να δημιουργήσουν τον δικό τους κατάλογο επιλέγοντας μεγάλες καρτ ποστάλ απο περιοχές της Ανγκόλα της αρεσκείας τους.
Αν και δεν ήταν στα φαβορί η Ανγκόλα κατάφερε να κερδίσει το μεγάλο βραβείο, αφήνοντας εκτός χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία αλλά και η Ελλάδα που είχε ακουστεί πολύ δυνατά για το βραβείο, με το έργο Ιστορία Μηδέν του Στέφανου Τσιπόπουλου.


Το χρυσό λιοντάρι καλύτερου καλλιτέχνη απονεμήθηκε στον βρετανό Τίνο Σεγκάλ (Tino Shegal)


το ασημένιο, νέου καλλιτέχνη, στην γαλλίδα Καμίλ Ανρό (Camille Henrot),

ενώ με εύφημες μνείες έφυγαν τα εθνικά  περίπτερα της Ιαπωνίας και η «συγκατοίκηση» Λιθουανίας – Κύπρου.
Σε επίπεδο καλλιτεχνών, εύφημες μνείες πήραν η αμερικανίδα Σάρον Χέιζ και ο ιταλός Ρομπέρτο Κουόγκι των οποίων έργα παρουσιάζονται στην κεντρική έκθεση της Μπιενάλε με θέμα «Εγκυκλοπαιδικό Παλάτι».
Με βραβεία συνολικής προσφοράς, τιμήθηκαν η 93χρονη ζωγράφος Μαρία Λέσνιγκ και η εικαστικός Μαρίζα Νέρτζ.


Αίσθηση προκάλεσε το αντικαπιταλιστικό έργο του ρώσου καλλιτέχνη Βαντίμ Ζαχάρωφ (Vadim Zakharov), που δείχνει μία σωρό από νομίσματα τα οποία πέφτουν από το ταβάνι σαν βροχή. Η χρυσή βροχή από τον αρχαίο ελληνικό μύθο της Δανάης, ενέπνευσε τον καλλιτέχνη. Οι γυναίκες κρατούν ομπρέλες και προσπαθούν να προφυλαχθούν από τα χρυσά νομίσματα που πέφτουν από την οροφή. Οι άνδρες απαγορεύεται να εισέλθουν στην κάτω αίθουσα του Ρωσικού περίπτερου
Οι λέξεις λαιμαργία, κυνισμός, λαγνεία, εικασία, ληστεία, ζήλια και αποπλάνηση είναι γραμμένες στον τοίχο, ολοκληρώνοντας το έργο.


Το περίπτερο του Βατικανού που συμμετέχει για πρώτη φόρα στην έκθεση είναι αφιερωμένο στην αναγέννηση. Οι τρεις αίθουσες της παρουσίασης παρουσιάζουν τη δημιουργία, την καταστροφή και την αναδημιουργία. Ο ήχος μιας καρδιάς που χτυπάει δυνατά προσθέτει αρκετή ζωντάνια και μια δόση μοντερνισμού. 
Την Ελβετία
αντιπροσωπεύει ένα φίδι που διαπερνά όλη την έκθεση, ενώ η Ιταλία με διάθεση ρετρό παρουσιάζει μία βέσπα. 


Ο Γκιλάντ Ράτμαν (Gilad Ratman) εκπροσωπεί το Ισραήλ. Έχει δημιουργήσει μια εγκατάσταση που ονομάζεται «Το εργαστήριο» και αναπαριστά ένα φανταστικό, υπόγειο ταξίδι από το Ισραήλ στη Βενετία.
 «Δεν κάνω πολιτική τέχνη με την έννοια ότι παίρνω θέση για συγκεκριμένα ζητήματα. Ασχολούμαι με την ιδέα της αντίστασης και την ιδέα της μετακίνησης από τη μία χώρα στην άλλη. Αυτά απασχολούν τους συμπατριώτες μου και εμένα. Τα τούνελς που χρησιμοποιώ συμβολίζουν αυτό το πέρασμα και την αλλαγή της ζωής» δήλωσε o Ισραηλινός καλλιτέχνης.


Η αμερικανίδα Σάρα Σέιζ (Sarah Sze) παρουσίασε το έργο «Tριπλό σημείο». Η καλλιτέχνης συνέλεξε στοιχεία του φυσικού και αστικού τοπίου της Βενετίας. Δημιούργησε μια εγκατάσταση που αντικατοπτρίζει την ισορροπία που υπάρχει στη φύση αλλά και τις ακραίες της αντιθέσεις.


Στο βρετανικό περίπτερο, ο Τζέρεμι Ντέλερ (Jeremi Deller), νικητής του βραβείου Τέρνερ, δημιούργησε μια αντι-εγκατάσταση έξι δωματίων. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζει τον βαλτόκιρκο, ένα σπάνιο πουλί που πυροβολήθηκε το 2007 από τον πρίγκιπα Χάρι. Για τον καλλιτέχνη ο βαλτόκιρκος είναι το θύμα του καπιταλισμού και του πλούτου.


  Οι Κινεζικές αρχές δεν επέτρεψαν στον αντιφρονούντα καλλιτέχνη Αϊ Γουέιγουεϊ (Ai Weiwei) να ταξιδέψει στη Βενετία. Βρίσκεται όμως εκεί, μέσα από την τέχνη του. Η εγκατάσταση SACRED αναπαριστά τις 81 ημέρες που κρατήθηκε στη φυλακή το 2011.
Αποτελείται από έξι χαλύβδινα κουτιά και μια σειρά από εικόνες που αναπαριστούν κάποιες από τις σκηνές της αιχμαλωσίας του.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 24 Νοεμβρίου και το εισιτήριο γενικής εισόδου είναι 25 ευρώ.
Πηγή: gr.euronews
          taneaonline