25 Ελληνες «κατακτούν» τη Ρώμη
ΕΚΘΕΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΕΛΙΟΥ
25 Ελληνες «κατακτούν» τη Ρώμη
Μια δυναμική ομάδα Ελλήνων ζωγράφων, κυρίως νεότερων γενιών, που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στη δεκαετία του '80, θα δείξουν έργα τους στη Ρώμη, στον ιστορικό και εμβληματικό χώρο του Vittoriano, μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 11 Ιανουαρίου.
Κι αυτό χάρη στον συλλέκτη Σωτήρη Φέλιο, ο οποίος σε πείσμα των δύσκολων καιρών και χωρίς καμία κρατική υποστήριξη, επιμένει να προβάλλει την ελληνική τέχνη στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας τα τελευταία χρόνια τμήματα της συλλογής του.
Το εγχείρημά του αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα, τη στιγμή που η χώρα πλήττεται από την οικονομική κρίση, βρίσκεται στο περιθώριο, και οι δημιουργικές της δυνάμεις αναζητούν τρόπους διεξόδου. Ο ίδιος κάνει μια θλιβερή διαπίστωση: «Εχουμε παραδοθεί στην απελπισία, γιατί αφήσαμε τον κόσμο να γίνεται βάρβαρος, γιατί λησμονήσαμε τον σεβασμό και τη ματιά με ενδιαφέρον που οφείλουμε ο ένας στον άλλον». Συνήθως η Ελλάδα «εξάγει» αρχαιότητες. Σπανίως η επίσημη πολιτιστική πολιτική περιλαμβάνει στα σχέδιά της την προβολή στο εξωτερικό της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, αφήνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία να καλύπτει το κενό.
88 έργα 25 καλλιτεχνών, τα περισσότερα από τη Συλλογή Φέλιου, θα ταξιδέψουν στην αιώνια πόλη, σε μια έκθεση με πληθυντικό χαρακτήρα (plurale), δικαιώνοντας τον τίτλο της: «Ellenico plurale», στην κεντρική αίθουσα του Complesso del Vittoriano. Επιμελητής της είναι ένας Ιταλός ιστορικός τέχνης, ο Τζουλιάνο Σεραφίνι, γνώστης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ο οποίος στο πνεύμα της πολυποικιλότητας της Συλλογής, προσανατολισμένης σταθερά στην παραστατική ζωγραφική, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, κατατάσσει τους ζωγράφους σε επτά ενότητες.
Μεταξύ μνήμης και πραγματικότητας, οι Κώστας Αργύρης, Βασίλης Παπανικολάου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Αχιλλέας Παπακώστας, Αλέκος Λεβίδης, Κωνσταντίνος Κερεστετζής και Θανάσης Μακρής. Μόνοι σε ενότητες ο Χρόνης Μπότσογλου με τη «Νέκυια», ο Χρήστος Μποκόρος και ο Τάσος Μαντζαβίνος. Οι δύο πρώτοι εκπροσωπούσαν τη Συλλογή Φέλιου στην παρουσίασή της στο Ελληνικό Βυζαντινό Ινστιτούτο Βενετίας το 2011. Μόνος και εκτός ενοτήτων, με ένα έργο, ο δάσκαλος Γιάννης Μόραλης. Με εξαίρεση μερικούς ακόμη δασκάλους, νεότερους (Μπότσογλου, Λεβίδης, Ψυχοπαίδης), οι ζωγράφοι που εκπροσωπούν την έκθεση, αλλά και τη Συλλογή Φέλιου έχουν ηλικία από 40 έως 60 ετών.
Συγκεκριμένα διακρίνουμε τις ακόλουθες 7 θεματικές ενότητες:
1. Tra memoria e realtà (Κώστας Αργύρης, Βασίλης Παπανικολάου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Αχιλλέας Παπακώστας, Αλέκος Λεβίδης, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Θανάσης Μακρής)
2. Il corpo estremo (Στέφανος Δασκαλάκης, Γιώργος Ρόρρης, Ηλίας Καρράς, Γιάννης Ψυχοπαίδης)
3. Viaggio oltre (Χρόνης Μπότσογλου)
4. Metafisica dell’essere (Χρήστος Μποκόρος)
5. L’opera selvaggia (Τάσος Μαντζαβίνος)
6. Perversione della rappresentazione (Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Εδουάρδος Σακαγιάν, Νίκος Σίσκος, Ξενοφών Μπήτσικας)
7. Natura ritrovata? (Κώστας Παπανικολάου, Μαρία Φιλοπούλου, Άννα Μαρία Τσακάλη).
Η «Ellenico Plurale» τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο σύμβουλος του οποίου, o γνωστός ελληνιστής Louis Gobart, βοήθησε στη διοργάνωση, ενώ κείμενό του φιλοξενείται στον δίγλωσσο κατάλογο. Αρωγοί της έκθεσης είναι το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ιταλία.
«ΕΡΩΤΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ»
Πριν από τρία χρόνια, το 2009, έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό η Συλλογή Φέλιου με την πρώτη μεγάλη παρουσίασή της στο Μουσείο Μπενάκη.και μια παρουσίαση κάθε χρόνο εκτός συνόρων.
Η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου που ανήκει στο Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90 και ξεπερνά τα 700 έργα. Περιλαμβάνει κυρίως έργα σύγχρονων παραστατικών ζωγράφων. Μέρος της Συλλογής έχει εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη (2002 & 2009), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας (Πύλη Αμμοχώστου 2003), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη 2003), στο Σισμανόγλειο Μέγαρο (Κωνσταντινούπολη 2010), στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (Βενετία 2011), στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο (Βόλος 2012), ενώ μεμονωμένα έργα δανείζονται σε αναδρομικές και ομαδικές εκθέσεις.Οσοι γνωρίζουν τον συλλέκτη υποστηρίζουν ότι, εκτός από την αγάπη του για τη ζωγραφική του καβαλέτου, «δεν συλλέγει για να επενδύσει, αλλά γιατί ερωτεύεται τα έργα» (Μ. Λαμπράκη-Πλάκα).
«ΚΑΛΟΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ»
«Σχεδιαστές ή κολορίστες, ρεαλιστές ή δραπέτες από την πραγματικότητα, οπαδοί του βλέμματος ή της φαντασίας, οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στη Ρώμη είναι αναμφισβήτητα καλοί τεχνίτες. Τεχνίτες που μοιάζει να απολαμβάνουν την ελευθερία και την ανεξιθρησκία της μεταμοντέρνας συνθήκης» (Μ. Λαμπράκη - Πλάκα)
Info
Τοποθεσία: Complesso del Vittoriano, via S.Pietro in Carcere, Roma / κεντρική αίθουσα
Εγκαίνια: 27 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 18.30.
Διάρκεια: 27 Νοεμβρίου 2012 - 11 Ιανουαρίου 2013.
*Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 9.30 - 19.30
Πηγή: Εθνος και Culturenow
Ellenico plurale. Dipinti dalla Collezione Sotiris Felios
Complesso del Vittoriano
via San Pietro in Carcere | 00186 | Roma | Italia | tel: 06 6780664
inizio evento: 28-11-2012
fine evento: 11-01-2013
Della collezione di Sotiris Felios, formata da oltre settecento opere, ottanta sono ora in mostra al Vittoriano presentando una significativa raccolta di arte greca contemporanea. Tra gli artisti in mostra Alecos Levidis, Konstantinos Kerestètzis, Stefanos Daskalàkis, Chronis Bòtsoglou.
In : ελληνικός Πολιτισμός & ελληνοϊταλική φιλία
Tag: "25 ελληνες «κατακτούν» τη ρώμη με την έκθεση ellenico plurale - συλλογή φέλιου"