Ιταλία : Ανέτρεψε τον Λέτα ο Ρέντζι




Παραιτείται ο Ενρίκο Λέτα - Πέφτει η ιταλική κυβέρνηση

Πώς ο 39χρονος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας ανέτρεψε τον μετριοπαθή (μη εκλεγμένο) πρωθυπουργό - Επικρατέστερος νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Ματέο Ρέντζι που αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
«Ζω την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία μέρα της κυβέρνησής μου», είπε την Τρίτη ο παραιτηθείς πλέον πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα. Πριν συμπληρωθούν καλά-καλά 24 ώρες από την ατάκα του αυτή, ο Λέτα επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά. Η Τρίτη 11 Φεβρουαρίου ήταν πράγματι η τελευταία μέρα της κυβέρνησης του.
Το απόγευμα της Τετάρτης ο Λέτα ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.«Έπειτα από τις αποφάσεις που έλαβε η κεντρική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, ενημέρωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, για την πρόθεσή μου να μεταβώ αύριο στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για να υποβάλλω την παραίτησή μου από την προεδρία του συμβουλίου υπουργών», αναφερόταν στην τελευταία ανακοίνωση του Λέτα ως πρωθυπουργού της Ιταλίας.
Τι αποφασίστηκε από την κεντρική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος που συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης; Με συντριπτική πλειοψηφία, 136 βουλευτές υπέρ, 16 κατά και δύο απόντες, το Δημοκρατικό Κόμμα που έχει την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στην ιταλική Βουλή ενέκρινε την πρόταση του γραμματέα του PD -και δημάρχου της Φλωρεντίας- Ματέο Ρέντzι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση με τετραετή θητεία.
Επί της ουσίας δηλαδή ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας Ρέντζι καθαίρεσε τον Λέτα από την πρωθυπουργία με ένα βελούδινο πραξικόπημα. Τον τελευταίο καιρό ο φιλόδοξος Ρέντζι προετοίμαζε μεθοδικά το κλίμα για την ανατροπή του Λέτα επισημαίνοντας σε τακτική βάση ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την έξοδο της Ιταλίας από την κρίση καθυστερούν και ότι η Ιταλία χρειάζεται ένα «σοκ», υπονοώντας ότι ο Λέτα δεν μπορεί. Πώς όμως ο Ρέντζι υλοποίησε το σχέδιο που μεθόδευε επί μήνες και κατάφερε να ρίξει την κυβέρνηση Λέτα

Ρέντζι: «Serial killer» των πολιτικών του αντιπάλων

Ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας αξιοποίησε το γεγονός ότι ο Λέτα δεν ήταν εκλεγμένος πρωθυπουργός αλλά ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού τον Απρίλιο του 2013 αφού τα ιταλικά κόμματα επί μήνες δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης. Ως ένα μετριοπαθές στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος που είχε αναδειχθεί πρώτο από τις ψήφους των Ιταλών ψηφοφόρων, ο Λέτα επιλέχθηκε ως πρωθυπουργός κοινής αποδοχής από όλα τα κόμματα που σχημάτισαν την κυβέρνηση συνασπισμού. Η ανέλιξη του Λέτα στην πρωθυπουργία τον Απρίλιο του 2013 επί της ουσίας σήμανε το πολιτικό τέλος του πρώην προέδρου του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ο Μπερσάνι παραιτήθηκε από την ηγεσία του PD. Το Δεκέμβριο του 2013 νέος αρχηγός του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος εξελέγη ο Ματέο Ρέντζι. Ο Μπερσάνι δεν ήταν καν υποψήφιος (και μάλιστα τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2014 ο 62χρονος παρ' ολίγον πρωθυπουργός της Ιταλίας έπαθε εγκεφαλικό) και έτσι το PD πέρασε εύκολα στον 39χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας.

Μέσα σε δυόμιση μήνες (εξελέγη πρόεδρος του PD στις 8 Δεκεμβρίου του 2013) ο Ρέντζι κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Ανέτρεψε την κυβέρνηση Λέτα και είναι ένα βήμα από την ανάληψη της πρωθυπουργίας χωρίς εκλογές. Εφ' όσον ο 39χρονος Ρέντζι λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλίας Ναπολιτάνο και με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει την στήριξη της κυβέρνησης συνασπισμού από τα κόμματα που πλαισίωναν την κυβέρνηση Λέτα ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ρέντζι θα είναι ο τρίτος κατά σειρά μη εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας. Από το Νοέμβριο του 2011 που οι ευρωπαίοι υποχρέωσαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε παραίτηση η Ιταλία έχει αλλάξει τρεις πρωθυπουργός: Μάριο Μόντι (από 16 Νοεμβρίου 2011 μέχρι 24 Απριλίου 2013), Μάριο Λέτα (25 Απριλίου 2013 μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2014) και από αύριο κατά πάσα πιθανότητα Ματέο Ρέντζι...

Πώς σχολίασε ο ιταλικός Τύπος την παραίτηση Λέτα

Μόλις έγινε γνωστή η πρόθεσή του, ο ιταλικός Τύπος σχολίασε ποικιλοτρόπως την παραίτηση, με τίτλους όπως «Ο Ρέντζι θάβει τον Λέτα» ή «Το Δημοκρατικό Κόμμα βάζει ταφόπλακα στον Λέτα», ενώ τα περισσότερα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για κρίση που προκάλεσε ο Ρέντζι.

Ρέντζι: «Θα βγάλουμε την Ιταλία από το βάλτο»

Ο 39χρονος δήμαρχος της Φλορεντίας, πάντως, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για το όνειρό του να γίνει πρωθυπουργός που έγινε πραγματικότητα, δηλώνοντας με αποφασιστικότητα: «Θα βγάλουμε την Ιταλία από το βάλτο». Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι δολοφόνησε πολιτικό τον Ενρίκο Λέτα απλώς και μόνο για να γίνει πρωθυπουργός, ο Ρέντζι έβαλε και πάλι μπροστά την Ιταλία λέγοντας: «Θα ευχόμουν να έχω λίγο περισσότερο χρόνο αλλά δεν έχω. Η στιγμή είναι τώρα».

Όσο για τη σχέση του με τον Λέτα, η οποία επιβίωνε σε ένα ψυχροπολεμικό κλίμα, ο Ρέντζι επισήμανε πως δεν πρόκειται να συγκρουστεί μαζί του ούτε σε προσωπικό επίπεδο ούτε σχετικά με τη διακυβέρνησή του, η οποία «αντιμετώπισε στιγμές μεγάλης αναταραχής και αναστάτωσης τον τελευταίο χρόνο».

Μετά την τυπική παραίτηση του Λέτα στον πρόεδρο της Ιταλίας, ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο είναι υποχρεωμένος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του ισχυρότερου κόμματος της ιταλικής Βουλής που δεν είναι άλλος από τον 39χρονο Ρέντζι, πρόεδρο του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Ρέντζι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την Επιλογή Πολιτών και το Κεντροδεξιό κόμμα Pdl. Ηγετικό στέλεχος της Επιλογής Πολιτών έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση υπό τον Ματέο Ρέντζι, ενώ θετικός εμφανίζεται και ο επικεφαλής της συγκυβερνώσας κεντροδεξιάς Αντζελίνο Αλφάνο που δίνει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του κόμματός του. Να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση υπό τον Ρέντζι προσανατολίζονται διαφωνούντες βουλευτές από το κίνημα 5 αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και μια πτερυγα του αριστερού κόμματος Sel, οπότε το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνεργασίας μοιάζει ως το πιθανότερο. Η λεπτομέρεια είναι ότι απλώς θα αλλάξει το πρόσωπο του Ιταλού πρωθυπουργού: Μετά την «εκδίωξη» του μετριοπαθούς Λέτα (προερχόμενου από το Δημοκρατικό Κόμμα), ο επικρατέστερος νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι θα είναι και πάλι από το PD αλλά νεότερος, με μεγαλύτερες φιλοδοξίες και αποδεδειγμένες ικανότητες για πολιτικές «δολοφονίες»...

Πηγή: protothema

Διεργασίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης στην Ιταλία

Έφυγε ο Λέτα, αρχίζουν οι διαβουλεύσεις - Απέχει το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Διαβουλεύσεις με τα κόμματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία ξεκινά ο πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, αφού έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο την Παρασκευή.
Oι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου με τα κόμματα θα ολοκληρωθούν το Σάββατο. Στη συνέχεια, ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο θα αναθέσει πιθανότατα στον 39χρονο ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο γ.γ. της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας Ντονάτο Μάρα τόνισε ότι η άμεση έναρξη των διαβουλεύσεων βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης και στη συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατέστησε σαφές ότι δεν θα λάβει μέρος στις διαβουλεύσεις.
Ο Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε την παραίτησή του το βράδυ της Πέμπτης, καθώς η ηγεσία των Δημοκρατικών (PD) ενέκρινε την πρόταση του γ.γ. του κόμματος Μ. Ρέντσι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον ίδιο και τετραετή θητεία.
Ο Ντονάτο Μάρα ανακοίνωσε ότι ο κ. Λέτα δεν θα χρειασθεί να παρουσιασθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου για να εξακριβωθεί ότι πλέον δεν διαθέτει την πλειοψηφία.
Η ιταλική προεδρία θεωρεί ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να εκθέσουν τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση.
Η Φόρτσα Ιτάλια και το Κίνημα Πέντε Αστέρων είχαν ζητήσει να μεταβεί η κυβέρνηση Λέτα στο Κοινοβούλιο για να εξακριβωθεί αν χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του.

Πηγή: e-net (από ΑΠΕ – ΜΠΕ)


Renzi manda a casa Letta: oggi il premier al Quirinale per le dimissioni.

Pd: sì a nuovo governo

Il segretario dà il ben servito al presidente del Consiglio che sceglie di non essere presente alla direzione Pd. In 136 hanno votato a favore, 16 i "no" e 2 astenuti.

La direzione del Pd ha approvato il documento di Renzi per un nuovo governo con 136 sì, 16 no e 2 astenuti. Il premier Letta si dimette e venerdì andrà al Quirinale.

Sono tutti 'civatiani' i 16 no della direzione Pd al documento che ha chiesto un nuovo governo. Tra i membri del 'parlamentino' dem che fanno capo a Pippo Civati solo Laura Puppato ha votato a favore. Si è astenuto, secondo quanto si apprende, l'ex viceministro Stefano Fassina.

Il consiglio dei ministri resta confermato per domani mattina alle 11,30 a Palazzo Chigi, dopo l'annuncio del premier Enrico Letta di volersi dimettere domani al Quirinale. La riunione era stata convocata in precedenza senza alcun ordine del giorno. Il premier potrebbe salire dunque al Quirinale subito dopo il cdm.

Le dimissioni di Enrico Letta sono la breaking news nel mondo: dalla agenzia France Presse al Financial Times, passando per El Pais e altri grandi media europei e mondiali. «Il primo ministro Enrico Letta annuncia le sue dimissioni», è il flash della Afp, mentre il Financial Times annuncia che «Letta presenterà domani le sue dimissioni da premier al presidente Giorgio Napolitano, dopo che il suo Partito Democratico lo ha di fatto licenziato da primo ministro». «Il premier Letta si dimetterà», è il titolo della Bbc online, mentre El Pais scrive che «Letta annuncia le sue dimissioni sotto assedio», utilizzando il termine 'accoralado' che si riferisce ad Ok Corral. Il tedesco Der Spiegel e il francese Le Monde titolano sobriamente «il premier italiano si dimette».

Il messaggio del Premier su Twitter. «Un grazie collettivo, ma non per questo meno sincero, per i tanti messaggi tw ricevuti in queste ore!». Così Enrico Letta in serata su Twitter.

Meno di dieci minuti. Tanto ci vuole a Matteo Renzi per archiviare il governo Letta durante la Direzione del partito. Ha fretta, come spiega lui stesso con una battuta declinando in diretta web la richiesta della La7 di ritardare l'avvio dei lavori a causa della pubblicità. E infatti, dopo una premessa lampo sul Pse, il sindaco di Firenze passa immediatamente alla lettura del Documento che chiede un nuovo Governo di Legislatura e sul quale chiama al voto il partito. Il segretario del Pd arriva al Nazareno, la sede dei Democratici a Roma, a un'ora circa dall'inizio della riunione e oltre alla solita ressa di telecamere e microfoni questa volta se la deve vedere con la protesta di un gruppo di lavoratori che dalla mattinata picchettano davanti alla sede Dem.

Dopo essere riuscito a svicolare, entra dalla porta secondaria e sale al terzo piano, dove poco dopo si consuma la resa dei conti del partito. I lavori iniziano con una mezz'ora di ritardo: sono passate le 15.30 quando il sindaco prende la parola. Resta in giacca, a lasciar intendere un nuovo profilo: breve premessa e poi Renzi, per fare chiarezza - come sottolinea lui stesso - inverte l'ordine della scaletta e legge immediatamente, anzichè alla fine del suo intervento, il documento sul quale chiama il partito al voto. Messe nero su bianco sono poche righe, con le quali si ringrazia Letta per il lavoro fatto e contestualmente si dà il benservito al suo Esecutivo. Terminata la lettura del dispositivo, Renzi arringa i suoi ancora per dieci minuti e poi velocemente si congeda lasciando la parola ai componenti della Direzione.

L'intervento di Renzi. «Serve un governo nuovo ma il voto anticipato non è la soluzione. La strada è un patto di legislatura per dare risposte reali»:Matteo Renzi parla da premier in pectore alla direzione Pd che sfiducia, di fatto, Enrico Letta.

Letta verso l'addio. Il futuro del governo si decide oggi ed è significativo che il presidente del Consiglio, dopo lo scontro andato in scena ieri nel Pd, abbia scelto di non presentarsi alla direzione decisiva. Inoltre il premier avrebbe cancellato la visita ufficiale in Gran Bretagna, che era in programma il 24 e 25 febbraio prossimi. Lo scrive il Financial Times sul suo sito. Smentita dal Pd l'indiscrezione in base al quale i dem avrebbero offerto il ministero dell'Economia nell'ipotetico (ma sempre più probabile) Renzi 1.

Renzi: grazie Letta. «La direzione del Pd ringrazia il presidente del Consiglio per il notevole lavoro svolto alla guida del governo, un esecutivo di servizio nato in un momento delicato. E per il significativo apporto dato in particolar modo per il raggiungimento degli obiettivi europei», ha detto Renzi leggendo il documento della direzione del Pd.

Patto di legislatura. «Il rilancio radicale che immaginiamo non suoni come polemica verso Letta né dal punto di vista personale nei confronti di Enrico né verso il governo che ha affrontato momenti di grande incertezza e turbolenza nell'ultimo anno», ha proseguito Renzi proponendo un governo di legislatura. «Dobbiamo avere la disponibilità a correre il rischio che deve essere preso con il vento in faccia. Avere il coraggio di mettere la faccia fuori e avere il vento contro significa assumere il rischio del cambiamento necessario». E ancora: «Lo sport preferito degli ultimi giorni è dire che è tutta colpa del Pd, ma oggi dobbiamo decidere e dalle forze di coalizione ci si chiede che il Pd assuma le sue responsabilità».

Non posso restare nascosto. «Diventare adulti significa anche smettere di fare solo le cose che ti piacciono», ha poi detto il segretario. «Ci sono momenti in cui chi ha responsabilità di guida all' interno di una comunità, di un partito politico è chiamato a nascondersi, in altri ad ascoltare, in altri a camminare con il passo dell'ultimo. In altri siamo chiamati a un duplice impegno: da un lato la franchezza totale, dall'altro l'indicazione di una proposta».

Il logoramento delle istituzioni. Serve «una forte spinta» da parte del Pd contro «il lento logoramento delle istituzioni», ha aggiunto il sindaco di Firenze. «Chiedere oggi di cambiare strada è il tentativo di restituire un'occasione alla politica. Possiamo aspettare che qualcuno lo faccia per noi, ma c'è il piccolo inconveniente che in 20 anni non lo ha fatto nessuno». «O il Pd ha un protagonismo forte o questo cambiamento si realizza soltanto a parole».

Cuperlo: siamo con Renzi ma non si voti ora. «Sta a noi fare in modo che da questo passaggio si esca non con una lacerazione ulteriore ma ricostruendo l'unità su scelte strategiche. Perciò io chiedo che la direzione non venga chiamata ad esprimersi oggi con un voto per evitare un precedente nei rapporti tra un partito e un governo». È la richiesta avanzata da Gianni Cuperlo in direzione, aggiungendo di aver chiesto una svolta e di condividere la proposta del segretario.

L'assenza di Letta. «Carissimi - ha scritto Enrico Letta in una lettera inviata alla direzione nazionale del Pd - penso che in una giornata importante come questa, sia fondamentale che la discussione si sviluppi, e le decisioni conseguenti siano assunte, con la massima serenità e trasparenza. Per questo preferisco aspettare a Palazzo Chigi le determinazioni che verranno prese, in modo che tutti in Direzione si sentano liberi di esprimere valutazioni ed esplicitare le decisioni che ritengono opportune».

Smentita l'ipotesi Letta al Tesoro. In mattinata da fonti parlamentari era trapelato che, incontrando Letta, il portavoce della segreteria Pd Lorenzo Guerini e il capogruppo Luigi Zanda avrebbero detto al premier che Renzi era pronto a far suo il "Piano Italia" se Letta avesse accettato il ministero dell'Economia. Nella tarda mattinata, però è arrivata la smentita da parte del Pd che ha diffuso una nota in cui si nega che la la delegazione del Partito Democratico abbia avanzato offerte di posizione o di dicasteri al premier.

Alfano. «Se il Pd confermerà la fiducia al governo Letta potrà contare sul Nuovo Centro Destra», ha detto in mattinata Angelino Alfano alla telefonata di Canale 5. Tradotto: il Pd risolva i suoi problemi e noi ci adegueremo ma non può certo aspettarsi una nostra presa di posizione fin d'ora. «Enrico Letta è sempre stato leale con il Nuovo Centro Destra. Non saremo noi a togliere le castagne dal fuoco per il Pd».

Πηγή: il messaggero