Το Κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Πάπα
θα συγκληθεί την
Τρίτη 12 Μαρτίου

Δύο εβδομάδες μετά την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου 16ου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Πάπα από το Κονκλάβιο των καρδιναλίων.
Όπως ανακοινώθηκε από το Βατικανό, το Κολέγιο των Καρδιναλίων θα συγκληθεί την Τρίτη 12 Μαρτίου. Ήδη μιλούν για ένα σύντομο Κονκλάβιο διάρκειας 4-5 ημερών.

Οι αριθμοί του Κονκλάβιου
Το Κονκλάβιο αποτελείται από 207 καρδιναλίους, εκ των οποίων έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην εκλογή του επόμενου ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μόλις οι 117. Αυτό συμβαίνει, καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό, δικαίωμα έχουν όλοι όσοι είναι μικρότεροι των 80 ετών τη στιγμή της «κενής έδρας», μετά την παραίτηση ή το θάνατο του Πάπα.
Στην Καπέλα Σιξτίνα (
Capella Sistina) όμως θα βρεθούν ακόμα λιγότεροι καθώς δύο από τους 117 δεν θα βρίσκονται στο Βατικανό: ο Ινδονήσιος καρδινάλιος Ριγιάντιο Νταρμαατμάτζα για λόγους υγείας και ο Βρετανός Κιθ Ο' Μπράιαν ο οποίος έχει κατηγορηθεί για «ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά». Για την εκλογή απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων, δηλ. 77 στους 115.
Από τους 115, οι 48 έγιναν καρδινάλιοι επί Ιωάννη Παύλου Β' και οι 67 επί Βενέδικτου ΙΣΤ', ενώ στην πλειοψηφία τους είναι Ευρωπαίοι, 60 στον αριθμό. Ακολουθεί η Λατινική Αμερική με 19 εκπροσώπους και η Βόρεια Αμερική με 14. Εντεκα είναι Αφρικανοί, δέκα Ασιάτες και ένας μόνο, ο αρχιεπίσκοπος του Σίδνεϊ Τζορτζ Πελ, είναι Αυστραλός.
Ο νεότερος όλων είναι ο Ινδός Καρδινάλιος Μπαζέλιος Τοτουνκάλ, 53 ετών, ενώ ο γηραιότερος είναι ο Γερμανός Βάλτερ Κάσπερ, ο οποίος έκλεισε τα 80 στις 5 Μαρτίου. Ο γηραιότερος καρδινάλιος -που δεν έχει δικαίωμα ψήφου- είναι ο Ιταλός Ερσίλιο Τονίνι, ο οποίος έχει γεννηθεί τον Ιούλιο του 1914.

Το 1241 το πρώτο Κονκλάβιο
Το Κονκλάβιο για την εκλογή του πάπα με κλειδωμένες τις πόρτες είναι ένας παμπάλαιος θεσμός της Καθολικής Εκκλησίας που ανάγεται στον 13ο αιώνα. Η ίδια η λέξη προέρχεται από τη λατινική φράση cum clave, που παραπέμπει στην κλεισμένη με κλειδί αίθουσα όπου συνεδρίαζαν παλαιότερα οι καρδινάλιοι.
Η απόφαση για το κλείδωμα των καρδινάλιων σε μια αίθουσα είχε ληφθεί για να επιταχυνθεί η εκλογή του νέου πάπα αφού σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω εσωτερικών διαφωνιών, η διαδικασία διαρκούσε για πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα έπρεπε να προφυλαχθούν οι εκλέκτορες από τις εξωτερικές «πιέσεις», ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Το πρώτο Κονκλάβιο όπου οι καρδινάλιοι αναγκάστηκαν να εκλέξουν τον πάπα υπό δύσκολες συνθήκες αφορούσε την εκλογή του Σελεστίνου Δ΄, το 1241. Όμως το διασημότερο όλων, λόγω της διάρκειάς του, ήταν εκείνο που ξεκίνησε στα τέλη του 1268 στο Βιτέρμπο, στην κεντρική Ιταλία, μετά το θάνατο του Κλήμη Δ΄, στην ίδια πόλη.
Η εκλογή ωστόσο καθυστερούσε επειδή οι καρδινάλιοι ήταν διχασμένοι, τόσο που οι κάτοικοι της πόλης, το φθινόπωρο του 1269, τους φυλάκισαν στο επισκοπικό μέγαρο. Τον Ιούνιο του επόμενου έτους μάλιστα, καθώς ακόμη δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία, οι κάτοικοι αφαίρεσαν τη στέγη του μεγάρου ώστε να εκθέσουν τους καρδινάλιους στις καταιγίδες, σύμφωνα με το βιβλίο
Lux in arcana που αφορά τα μυστικά αρχεία του Βατικανού. Παρ' όλ' αυτά, χρειάστηκαν να περάσουν δύο χρόνια και εννέα μήνες από το θάνατο του Κλήμη Δ' μέχρι μια 10μελής επιτροπή καρδιναλίων να εκλέξει τελικά στο αξίωμα, τον Σεπτέμβριο του 1271, τον Γρηγόριο Ι'.
Ο Γρηγόριος Ι΄ ήταν εκείνος που καθιέρωσε την αρχή να κλειδώνονται οι καρδινάλιοι για το διάστημα που συνεδριάζουν και επέβαλε να τους δίνεται μόνο ξερό ψωμί και νερό αν περνούσαν πέντε ημέρες διαβουλεύσεων χωρίς αποτέλεσμα. Ο διάδοχός του, Ιωάννης ΚΑ΄, κατάργησε αυτόν τον κανόνα.
Πολλούς αιώνες μετά τα ξεροκόμματα, τα ήθη χαλάρωσαν και οι καρδινάλιοι απέκτησαν μερικές «ελευθερίες» ή ακόμη και πολυτέλειες: επιτρεπόταν πλέον να πίνουν και κονιάκ όσοι αισθάνονταν εξουθενωμένοι ή αγχωμένοι από τις πολύωρες συνεδριάσεις του Κονκλάβιου. Η ανάγκη αυτή αναγνωρίστηκε επίσημα το 1878, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την εκλογή του Λέοντα ΙΓ'. Έχοντας επίγνωση της άσχημης οικονομικής κατάστασης του Βατικανού, ο τότε καρδινάλιος αρχιθαλαμηπόλος ενέκρινε την αγορά ενός μπουκαλιού κονιάκ για όλους τους εκλέκτορες. Διευκρίνισε όμως ότι όποιος ήθελε να πιει ένα ποτηράκι θα έπρεπε να διαθέτει συνταγή γιατρού...
Σήμερα οι καρδινάλιοι έχουν στη διάθεσή τους όλες τις ανέσεις, αφού διαμένουν στις σουίτες του ανακαινισμένου Οίκου της Αγίας Μάρθας. Την ανακαίνιση διέταξε ο Ιωάννης Παύλος Β', ενδεχομένως επειδή έμεινε και ο ίδιος στα στενάχωρα κελιά του Βατικανού κατά τα δύο Κογκλάβια στα οποία συμμετείχε, το 1978.
Ένα ανέκδοτο του Βατικανού λέει ότι ο Φράνκο Πιζάνο, ο μελλοντικός πάπας Ιωάννης ΚΓ', καταπολέμησε το άγχος του την παραμονή της εκλογής του, το 1958, πίνοντας το κονιάκ που του προσέφερε ο αρχιεπίσκοπος του Τορίνου Μαουρίλιο Φοσάτι.
Μολονότι οι καρδινάλιοι ορκίζονται να τηρήσουν μυστικότητα για τα τεκταινόμενα στο Κονκλάβιο, χάρη σε κάποιους... αδιάκριτους έγινε γνωστό ότι μετά την εκλογή του Ιωάννη ΚΓ' και του Ιωάννη Παύλου Α', το 1978, άνοιξαν σαμπάνιες.
Μια ιδιαιτερότητα του Κονκλάβιου είναι ότι οι καρδινάλιοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εκλέξουν κάποιον από τους παρόντες στη συνεδρίαση. Θεωρητικά, επιτρέπεται να εκλέξουν κάποιον απόντα συνάδελφό του, ακόμη και έναν κληρικό που δεν είναι επίσκοπος, αρκεί προηγουμένως να τον χειροτονήσουν.

Πηγή: iefimerida




*Προτείνεται η παρακολούθηση της ιταλικής ταινίας "Habemus Papam" του σκηνοθέτη Nanni Moretti, ο οποίος μόλις πριν 2 χρόνια υπήρξε "προφήτης", αφού στην ταινία του αφενός καυτηριάζει με σατυρικό τρόπο την κρίση της Καθολικής εκκλησίας, αφετέρου σκιαγραφεί έναν νεοεκλεγέντα Πάπα πολύ ανθρώπινο, ο οποίος το μετανιώνει και αρνείται να αναλάβει τα καθήκοντα του, μάλιστα "αποδρά" από την Αγία Έδρα και αναζητά την τύχη του ως ηθοποιός! Κι όμως οι Πάπες παραιτούνται, αυτό τουλάχιστον προμήνυε αυτή η ταινία.

  • Παρακολουθήστε την ταινία στα Ιταλικά ΕΔΩ σε δύο μέρη.

 

Vaticano, il Conclave avrà inizio martedì 12 marzo

I cardinali elettori riuniti a Roma hanno deciso la data d'inizio delle votazioni per scegliere il successore di Benedetto XVI. Il futuro pontefice dovrà ottenere una maggioranza di due terzi, ovvero di 77 voti su 115.
Si svolgerà martedì prossimo 12 marzo la prima riunione del Conclave per l'elezione del nuovo Papa successore di Benedetto XVI. Lo ha annunciato il portavoce della Santa Sede, padre Federico Lombardi, in un briefing con i giornalisti tenutosi a conclusione della congregazione dei cardinali di venerdì.
Per venire eletto servono 77 voti - Giovedì sera è intanto giunto a Roma l'ultimo cardinale che parteciperà al Conclave: il vietnamita Jean-Baptiste Pham Minh Man. Sono così in Vaticano tutti i 115 cardinali di età inferiore agli 80 anni che parteciperanno all'elezione del nuovo Papa. Per avere una elezione valida bisognerà che il prescelto superi il quorum posto a due terzi degli aventi diritto, cioè 77 voti.
I papabili - Secondo quanto scrivono i giornali, al momento non sembra esserci un candidato con una netta maggioranza di consensi. Secondo alcuni quotidiani tra i candidati considerati più "forti" ci sarebbero il cardinale di Milano Angelo Scola considerato esponente di un blocco "riformatore" contrapposto al cardinale brasiliano Odilo Pedro Scherer considerato in maniera originale rappresentante di un blocco invece "curiale". Altri osservatori invece vedono favorito Scherer, affiancando il suo nome a quello di un "suo" possibile segretario di Stato individuato o in Mauro Piacenza o in Leonardo Sandri, entrambi italiani.
Si attende un Conclave breve - Tutti gli osservatori sono concordi nel dire che se già dalle prime votazioni non emergesse un candidato "forte", da subito vicino al quorum, si potrebbe aprire la strada per outsider, quasi tutti individuati in cardinali provenienti da Asia, Africa o America Latina. In ogni caso tutti i cardinali che si sono espressi sulla durata del Conclave in questi giorni hanno parlato di un Conclave breve, cioè non superiore a 4-5 giorni.
Πηγή: tg24.sky