

Υπάρχουν στη χώρα μας εστιατόρια με ιταλική κουζίνα που
είναι πιστοποιημένα, κι αν ναι, από
ποιον;
Την ανάδειξη της ιταλικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, αλλά και τη χρησιμοποίηση ιταλικών πρώτων υλών και εκτός
των συνόρων της έχει επιτύχει η Ιταλία, η οποία εφαρμόζει ήδη με επιτυχία το
πρόγραμμα «Ιταλικά εστιατόρια ανά τον
κόσμο». του Ινστιτούτου Τουριστικών
Ερευνών Ιταλίας (ISNART)
Στα πιστοποιημένα ιταλικά εστιατόρια ανά τον κόσμο δεν χρησιμοποιούνται απλώς
ιταλικές πρώτες ύλες, αλλά αναφέρεται
και η περιφέρεια από όπου προέρχονται αυτές , π.χ. προσούτο Πάρμας, βασιλικός
Λιγουρίας κτλ.
Στην Ελλάδα έχουν ήδη αποκτήσει τη σχετική πιστοποίηση έντεκα εστιατόρια στο
πλαίσιο του προγράμματος «Σήμα Ιταλικής
Φιλοξενίας - Ιταλικά Εστιατόρια στον
κόσμο» του ISNART.
Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα εστιατόριο, για να
του χορηγηθεί το συγκεκριμένο σήμα;
Τα εστιατόρια που λαμβάνουν το σήμα:
- πρέπει
να έχουν τουλάχιστον έναν υπάλληλο που μιλάει ιταλικά,
- πρέπει να έχουν
ένα σεφ με πιστοποιημένη γνώση/εμπειρία στην ιταλική κουζίνα,
- πρέπει να προσφέρουν κατ’ ελάχιστον 51% ιταλικά πιάτα και
παραδοσιακές συνταγές της Ιταλίας,
- πρέπει να διαθέτουν ιταλικά κρασιά-ΠΟΠ σε ποσοστό
τουλάχιστον 30%,
- και φυσικά να χρησιμοποιούν ιταλικό εξαιρετικά παρθένο
ελαιόλαδο.
Τα πιστοποιημένα ιταλικά εστιατόρια στην Ελλάδα είναι:
ΑΘΗΝΑ
Da
Bruno (Παλαιό Φάληρο)
Peccati di gola (Γλυφάδα)
Vincenzo Pasta e Pizza (Γλυφάδα)
L’ osteria da Claudio (Χαλάνδρι)
La strada (Ψυχικό)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Mare e
Monti (Μονή Λαζαριστών)
Mare e Monti (Πανόραμα)
Da Vinci - Hotel NiKopolis (Πυλαία)
ΕΔΕΣΣΑ
La
Taranta
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Da Giovanni
ΜΥΚΟΝΟΣ
Gola (Δραφάκι)
ΕΔΩ θα βρείτε την ανανεωμένη λίστα (Ιούλιος 2013)
Περισσότερες λεπτομέρειες στο link:
http://www.10q.it/strutture_elenco_rim.php?paese=546&citta=all