Υπάρχουν στη χώρα μας εστιατόρια με ιταλική κουζίνα που είναι πιστοποιημένα, κι αν ναι,  από ποιον;
Την ανάδειξη της ιταλικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, αλλά και  τη χρησιμοποίηση ιταλικών πρώτων υλών και εκτός των συνόρων της έχει επιτύχει η Ιταλία, η οποία εφαρμόζει ήδη με επιτυχία το πρόγραμμα «Ιταλικά εστιατόρια ανά τον κόσμο». του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών Ιταλίας (
ISNART)
Στα πιστοποιημένα ιταλικά εστιατόρια ανά τον κόσμο δεν χρησιμοποιούνται απλώς ιταλικές πρώτες ύλες, αλλά  αναφέρεται και η περιφέρεια από όπου προέρχονται αυτές , π.χ. προσούτο Πάρμας, βασιλικός Λιγουρίας κτλ.
Στην Ελλάδα έχουν ήδη αποκτήσει τη σχετική πιστοποίηση έντεκα εστιατόρια στο πλαίσιο του προγράμματος «Σήμα Ιταλικής Φιλοξενίας - Ιταλικά Εστιατόρια στον κόσμο» του
ISNART.
Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα εστιατόριο, για να του χορηγηθεί το συγκεκριμένο σήμα;
Τα εστιατόρια που λαμβάνουν το σήμα:

  • πρέπει να έχουν τουλάχιστον έναν υπάλληλο που μιλάει ιταλικά,
  • πρέπει να έχουν  ένα σεφ με πιστοποιημένη γνώση/εμπειρία στην ιταλική κουζίνα,
  • πρέπει να προσφέρουν κατ’ ελάχιστον 51% ιταλικά πιάτα και παραδοσιακές συνταγές της Ιταλίας,
  • πρέπει να διαθέτουν ιταλικά κρασιά-ΠΟΠ σε ποσοστό τουλάχιστον 30%,
  • και φυσικά να χρησιμοποιούν ιταλικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

 

Τα πιστοποιημένα ιταλικά εστιατόρια στην Ελλάδα είναι:

ΑΘΗΝΑ
Da Bruno (Παλαιό Φάληρο)
Peccati di gola (
Γλυφάδα)
Vincenzo Pasta e Pizza (
Γλυφάδα)
L’ osteria da Claudio (
Χαλάνδρι)
La strada (
Ψυχικό)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Mare e Monti (Μονή Λαζαριστών)
Mare e Monti (
Πανόραμα)
Da Vinci - Hotel NiKopolis (
Πυλαία)

ΕΔΕΣΣΑ
La Taranta

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Da Giovanni

ΜΥΚΟΝΟΣ
Gola (Δραφάκι)


ΕΔΩ θα βρείτε την ανανεωμένη λίστα (Ιούλιος 2013)

Περισσότερες λεπτομέρειες στο link:
http://www.10q.it/strutture_elenco_rim.php?paese=546&citta=all